I juni ble opptrappingsplanen for psykisk helse lansert. De tre hovedsatsingsområdene i planen er helsefremmende og forebyggende psykisk helsearbeid, gode tjenester der folk bor og tilbud til personer med langvarige og sammensatte behov. Regjeringen ønsker å bruke tre milliarder mer på psykisk helse fordelt på de neste ti årene.

Psykisk helse er ikke noe som er forbeholdt de aller sykeste av oss, men gjelder oss alle i alle livsfaser av livet. Undersøkelser som er foretatt av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har sett på hva nordmenn mener er viktig for å ivareta en god psykisk helse viser at deltakelse i arbeidslivet, relasjoner med venner og familie samt meningsfulle interesser på fritiden er aspekter som kommer høyt på lista.

Psykisk helse er et komplekst område som ofte består av en kombinasjon av fysisk og psykisk problematikk. I Hurdalsplattformen lovet regjeringen å likestille psykisk og fysisk helse, og slik jeg ser det er denne opptrappingsplanen et steg i riktig retning for dette. Det er likevel viktig å huske at å jobbe for en slik likestilling ikke bare kan skje sentralt, men er like viktig å jobbe for på lokalt nivå.

Vi kan alle oppleve ulike kriser i livet for eksempel dødsfall, samlivsbrudd, somatisk sykdom eller ulykker. Det kan også være slik for oss alle at vi opplever perioder der livet er tungt selv om det ikke har skjedd noe som kan være en utløsende faktor for det. Mange ganger klarer vi oss og kan etter litt tid komme ut av det tunge på egen hånd.

Men når vi ikke klarer det selv mener jeg det er viktig å ha et godt lavterskeltilbud innenfor psykisk helse til hjelp. Et lavterskeltilbud med minimal venteliste og uten henvisningskriterier, dette i tråd med målene i opptrappingsplanen. Kanskje trenger man ikke mer enn et par samtaler for å kunne snu de negative følelsene.

I et forebyggingsperspektiv er disse samtalene veldig viktige. De kan være til hinder for at psykiske plager skal gå over til å bli psykiske lidelser. Mange ganger er det ikke tilbudet innenfor spesialisthelsetjenesten som er det beste for en person som sliter, men et godt psykisk helsevern i kommunen.

Bolyst handler om å ha en trygg kommune med et godt tilbud også når livet ikke går på skinner

Et annet aspekt som er viktig å nevne er ensomhet. I 2020 var ifølge SSB andelen personer i Norge som var plaget av ensomhet 11 prosent. Dette er en økning fra 2012 der andelen var syv prosent. Økningen var særlig stor blant unge under 35 år og aleneboende. Selv om korona-nedstengingen kan spille en rolle i økningen er det ikke tilstrekkelig belyst at dette var grunnen til økningen.

Den siste ungdata-undersøkelsen fra Målselv kommune viser positive tall i forhold til opplevelse av ensomhet. Det er ikke mange av ungdommene som er plaget av ensomhet, og de fleste har en eller flere gode venner på skolen og på fritiden. Likevel viser undersøkelsen at 18 prosent av ungdommene har eller har hatt psykiske plager.

Utekontakten og møteplassen for ungdom spiller en stor rolle i forebygging for ungdoms psykiske helse i Målselv kommune. Det er en plass der man kan treffe venner og det er voksne man kan snakke med om det skulle være noe som er vanskelig.

Selv om fokuset med rette har vært på barn og unge de siste årene er det viktig å minne på at psykisk helse ikke har en aldersgrense. Målselv kommune har som alle andre kommuner eldre med behov for å ivareta sin psykiske helse på lik linje med den somatiske.

Lavterskeltjenesten i Målselv kommune er også for denne gruppen. Det er flott at det er fokus på å ivareta eldre, men etter min mening trenger man ikke «finne opp kruttet på nytt». Målselv har en god psykisk helsetjeneste som også er tilgjengelig for eldre om de ønsker noen å prate med.

I tillegg til at Målselv er en forsvarskommune er vi også en landbrukskommune. Det har etter en rekke dyretragedier blitt rettet fokus på bønders psykiske helse, noe som er en svært viktig jobb som også Målselv kommune må ta inn over seg.

De siste årene har det på landsbasis blitt en økning på henvendelser og etterspørselen etter tjeneste har økt. Målselv kommune har en god lavterskel psykisk helsetjeneste som er viktig å ivareta. Det må være rom for fagutvikling og nok folk på jobb for å favne ut i hele kommunen.

Med opptrappingsplanen og de midlene det fører med seg, følger det også et ansvar Målselv kommune må ivareta. Arbeiderpartiet har over år vist i handling at dette er et område som er viktig å ivareta, både med videreføring av utekontakten samt etableringen av Øverli. Bolyst handler om å ha en trygg kommune med et godt tilbud også når livet ikke går på skinner.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her