21.08.23 skal alle barn fra og med 1. til 10. trinn etter planen samles på den nye skolen i Sørreisa. Det samme skal selvfølgelig lærerne fra Skøelv, Gottesjord og Sentralskolen. Ifølge sittende ordfører vil dette bli veldig bra og en merkedag for Sørreisa. La oss håpe det blir i positiv forstand!

La det være sagt med en gang; Mange(!) er spente på hvordan dette kommer til å bli. Og ikke minst; Hvor dyrt det kommer til å bli. Når det gjelder dette er neppe siste regning betalt og siste rettssak avholdt før ved skolestart i 2024. Det skal jeg derfor la ligge.

Det er ingen tvil om at Skøelv skole, Gottesjord skole og Sentralskolen var overmoden for en kraftig oppgradering i og i de to førstnevntes tilfelle sanering. Nå får Sørreisa en skole som er delvis oppgradert og delvis ny. Dessverre uten de kvalitetene som Skøelv- og Gottesjord hadde når det gjelder uteområde for de minste elevene (1.-4.-klasse). Det kommer nok til å merkes for disse. Det blir også spennende å se hvordan en skal få (minst) 3 vidt forskjellige lærerkulturer til å jobbe sammen.

Min største bekymring er allikevel ikke disse viktige aspektene. Det er mobbingen og håndteringen av den, samt oppfølgingen av den enkelte elev. Nå har dessverre ikke Sørreisa oppgradert målsettingen for grunnskolen i Sørreisa siden 2016. Der står det, blant annet, at; «Alle elever som går ut av grunnskolen skal mestre grunnleggende ferdigheter som gjør dem i stand til å delta videre i utdanning og arbeidsliv. Alle elever vet hva de skal lære og hva som er forventet av dem faglig og sosialt. Alle elever skal inkluderes og oppleve mestring. Grunnskolen i Sørreisa skal ha godt kvalifiserte lærere med god faglig og pedagogisk kompetanse.“ Og videre; «Alle lærere skal ha fokus på å utvikle elevenes ferdigheter i lesing og regning og i faget engelsk. Elevenes resultater på nasjonale prøver skal være minst like gode som landsgjennomsnittet. Skolene skal ha gode læringsmiljø der elevene trives og opplever mestring. Sørreisa kommune har null-toleranse mot mobbing. Skolene skal derfor jobbe aktivt med forebygging av mobbing. Dette skal blant annet vises gjennom at andelen elever i elevundersøkelsen som svarer at de blir mobbet reduseres. Det skal gjennomføres elevundersøkelse på 1.-10.trinn årlig. Det legges til rette for kompetanseheving gjennom bevilgning av kompetansehevingsmidler i tråd med kommunens kompetansehevingsplan.»

Det er nemlig ikke slik at skolen i Sørreisa er en mønsterskole når det gjelder dette.

I alle fall ikke for de ressurssvake elevene som ikke opplever at alle ansatte har kompetansen som kreves og de som blir mobbet uten å oppleve å bli tatt på alvor. En skole skal være noe mer enn et fint skall som politikerne kan briske seg med. En skole skal være trygg og en arena for læring!

Jeg skulle ønske at vår ordfører hadde laget en egen sak på «Oppvekstprofilen i Sørreisa 2023» fra Folkehelseinstituttet (FHI) til siste kommunestyremøte før ferien. Istedenfor å legge den ved som et vedlegg til saken om fritidsklubb i siste kommunestyremøte. Og jeg skulle ønske at denne ble tatt alvorlig av administrasjonen og våre styrende politikere. Og ikke bare si at vi ikke er verre enn andre. Jo, dere, det er vi faktisk på mange områder!

Men så er det jo valgår. Og da passer det sikkert fint å kunne skryte av å ha fått en ny skole (halvveis) opp å gå. For så lenge fasaden er flott så er det vel ikke så nøye med resten. Jeg håper jeg tar feil i alle mine bekymringer angående nyskolen. At mobbingen tar slutt, karakterene går opp, at lærerkulturene klarer å samarbeide, at uteområdet blir klart i 2024, osv.. Og til slutt håper jeg at de som blir innvalgt, enten det nå er gjennom gjenvalg eller nyvalg, til styre og stell har fokus på våre barn og unge annet enn i festtalene.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her