Torsken har, i likhet med alle andre arter, en trang til å føre slekta videre. Og når lofottorsken gyter i Lofoten, så vil en del av de larvene som klekkes, bære på deformiteter som gjør at de ikke lykkes i kampen for tilværelsen, og de aller fleste vil sulte i hjel.

Som torskefisker i mange år har jeg fått noen slike, som har overlevd naturens beinharde krav. Det har dog vært langt mellom dem. Men hvis så denne lofottorskens larver blir klekket i et settefiskanlegg, og så satt ut i ei mær og kalt oppdrettstorsk, og fått mat servert mat flere ganger i døgnet. Da blir, med ett, overlevelsesmulighetene mye større. Det blir liten kamp om føden, og de fleste metter seg uten mye anstrengelser.

For ei stund siden fikk vi så ei rømming av torsk fra et oppdrettsanlegg, og da ble det fanget noen fisker med tydelige deformiteter. Disse ble så fotografert opp og i mente, kalt monstertorsk, og presentert som at det var dette som var oppdrettstorsk.

Nå er det også i gang et arbeide med å få torsken steril, og hvis/når det lykkes kan det jo bli svært så interessant

Useriøst i massevis. Når så de samme bildene blir brukt som påskudd for å boikotte oppdrettstorsken, så holder det ikke å beskrive framferden som useriøs.

Nå skal vi ikke ha rømming fra oppdrettsanlegg, og både utstyr, overvåkingsregime og arbeidskultur er nå så gode at rømming er i ferd med å bli en saga blott. For å øke kunnskapen om konsekvenser, samarbeider nå Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet med å finne ut av det, etter torskerømminga. Skal bli interessant å se hva de kommer fram til.

Jack Jensen Foto: Knut Løkse Nilssen

Det har vært mye fokus på gyting i mær, og det har, enn til nå, ikke lyktes helt å få kontroll på gonadeutviklinga. Det er hverken bedriftsøkonomisk, og dermed heller ikke skattegrunnlagsmessig ønskelig, å bruke mye fôr og ressurser på å fôre på en torsk som starter en utvikling av rogn og melke. Dette fører jo bare til pålegg om utslakting, og da på en fisk som ikke har den størrelsen som gir god pris. Med andre ord, dårlig butikk.

Men her er det absolutt lysning, og et oppdrettsanlegg har nå en så effektiv lysstyring at de klarer å få fisken opp til over fem kg, uten at den går i kjønnsmodning. Møreforsk er med på dette gjennombruddet og vil utgi en rapport som blir tilgjengelig om ikke altfor lenge.

Nå er det også i gang et arbeide med å få torsken steril, og hvis/når det lykkes kan det jo bli svært så interessant.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her