Den siste tiden har det tikket inn flere e-poster til redaksjoner rundt om i Norge med en klar oppfordring om at mediene må slutte å skape hat mot måker, og på den måten bidra til lovbrudd og vold mot fuglene. Oppfordringen kommer fra organisasjonen Dyrenes rett, som mener at flere hatske utspill i media den siste tida har resultert i at måker har blitt utsatt for grov vold. Det vises blant annet til at en måke ble skutt og korsfestet i Kristiansand, og i Trondheim skal det ha blitt fanget på film da folk gikk løs på måker og ungene deres med stokker.

Handlingene som beskrives er selvfølgelig både ulovlige og dypt opprørende. Det er åpenbart ikke greit at fugler blir utsatt for vold og lovbrudd, og det vil nok alle medier kunne slutte seg til. Likevel er det medier som gis skylda for å piske opp hatet som fører til disse avskyelige handlingene. Det tas riktignok forbehold om at dette ikke gjelder alle medier, og det rettes en stor takk mot de redaksjonene som er bevisste på sammenhengen og tar sitt ansvar alvorlig.

Oppfordringen om å verne om sårbare og utrydningstruede fuglearter er forståelig. Den anklagende pekefingeren som rettes mot media er imidlertid en feilslutning. Redaksjoner kan ikke anklages for å «ha blod på hendene» for å rapportere om konflikter mellom menneske og fugl de stedene der dette er realiteten. Ingenting løses ved å snu hodet vekk — konfliktene vil fortsatt være der. Og i de tilfellene enkeltpersoner utfører kriminelle handlinger mot dyr og fugler, er det disse enkeltpersonene som er de skyldige.

På Finnsnes har vi et fint vatn midt i byen, og på sommeren er her et yrende fugleliv. Rødnebbterna som holder til her — og har gjort det i mange år — er kjent for å være særdeles aggressiv i hekkeperioden, og opp gjennom årene har det ikke vært fritt for konflikt mellom menneske og fugl. Ettersom det oppleves som at bestanden holder på å ta seg opp, har konflikten også eskalert. Og det har vært omtalt i media — naturligvis. Fokuset har ført til at det i dag ses på tiltak for å dempe konflikten, noe som ikke kan ses på som annet enn udelt positivt.

Uten tiltak blir det heller ingen løsning, med fare for at irritasjonen og frustrasjonen bare øker på. Det er dumt dersom det viser seg at det faktisk kan tas grep for å lette situasjonen for både fugler og folk.

Minileder: Fellesferie

Nå braker fellesferien løs, de tre ukene der man skal kose seg så mye som man absolutt kan — slippe ned skuldrene, og ikke bekymre seg over hverdagens kjas og mas.

Imidlertid er det i år kanskje mer enn på lenge greit å huske på at det kommer en høst.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her