I dag preges det offentlige Norge, og da særlig kommunene, av alt for få folk til altfor mange oppgaver. Særlig innenfor helse og skole, men også teknisk, administrasjon, sosialhjelp, kultur, barnehage osv.

Dagens kommuner skal være generalister og stå til tjeneste for innbyggerne fra vugge til grav. I de fleste kommuner er det en kamp for å holde budsjettene, samtidig som en skal oppfylle og utføre sine lovpålagte plikter til innbyggerne. Mange, særlig små kommuner med lavt folketall, sliter med dette.

I 2015 ble det innført allmenn verneplikt i Norge, som betyr at alle kvinner og menn født etter 1997 kan bli vernepliktige. Altså innkalt til førstegangstjeneste. Slik ordningen fungerer i dag er det bare de best trente og mest motiverte som blir innkalt, og mange som vil får ikke avtjene verneplikten.

Men hva om den ble gjort absolutt og de som i dag slipper, eller ikke får fortsette, heller får en plikttjeneste i kommunen de er folkeregistret i? Innenfor helse, innenfor skole, innenfor teknisk, innenfor kultur osv. Tenk hvilken ressurs dette ville vært!

Ingen unge har vondt av å se hvordan en kommune eller samfunnet fungerer. Ei heller har de vondt av plikter og arbeidserfaring

Dette ville vært med på å løse mange av utfordringene kommunene står overfor i dag. Og det ville gitt unge mer forståelse av (lokal)samfunnet, gitt dem arbeidserfaring, styrket tilhørigheten, styrket rekrutteringen til jobber i kommunene og gitt ungdommene bedre selvfølelse.

Blant mye annet. Lønnen skulle vært det samme som de som avtjener verneplikt får i dagpenger, pluss litt ekstra til kost/losji/arbeidsklær. Det samme skulle det vært med studiepoengene.

Det er sikkert mange måter å organisere dette på. Det trenger heller ikke å være ett år, siden de som avtjener førstegangstjenesten også har en rekruttperiode. Men å avhjelpe kommunene, gi ungdommen arbeidserfaring og plikter, knytte sterkere bånd og forståelse mellom kommune og de unge og motvirke utenforskap og ensomhet kan aldri være negativt. Om det så er for ett halvt år, ni måneder eller et helt år.

Nå kan en sikkert problematisere mye over dette forslaget. Men saken er at ingen unge har vondt av å se hvordan en kommune eller samfunnet fungerer. Ei heller har de vondt av plikter og arbeidserfaring. Tvert imot tror jeg dette kunne vært en vinn-vinn-situasjon for alle. Dette handler mest av alt om vilje til å få det til, evne til å organisere dette og litt penger investert i våre unge.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her