«Det er sannsynlig at noe usannsynlig vil skje», fastslo den greske filosofen Aristoteles for mer enn 2.300 år siden — og det er vel strengt tatt ikke usannsynlig at han har rett.

Det var også anslaget til Sårbarhetsutvalget ledet av Kåre Willoch, som la fram side tydelige advarsler rundt årtusenskiftet. Advarsler fra offentlige utvalg har imidlertid en tendens til å gå i glemmeboka, helt til katastrofen er et faktum.

Det er imidlertid grunn til å håpe at trusselbildene blir noe mer enn et par vårdager med oppmerksomhet. Ikke for å skremme, men for at vi skal være bedre skodd for det uventede.

Mandag kunne kommisjonen som har sett nærmere på vår totalberedskap legge fram sin rapport, med tidligere forsvarssjef Harald Sunde som leder. Tiden er inne for å prioritere sikkerhet og beredskap, var konklusjonen nok en gang, begrunnet med at vi lever i en tid med store endringer.

Poenget må være at både politikere og folk flest ikke nødvendigvis venter på endringer før de tar sine forholdsregler. Krigshandlinger, flyktningkrisen, klimakrisen og det meste av kriser kommer med sitt alvor, før eller siden.

Vi har bedre utgangspunkt enn de fleste, men moderne digitalisert levemåte gir også sårbarhet for helt basale deler av våre behov, som matvaresikkerhet forsyningssikkerhet av eksempelvis strøm og vann. Krigen i cyberspace kan plutselig lamme vår egen trygge virkelighet.

Forslaget om å etablere en nasjonal tiltakssone for beredskap i Troms og Finnmark er viktig

Det slår aldri feil. Under jordbruksoppgjøret blir kravene fra bøndene mistenkeliggjort, som om ikke matvareproduksjon er nødvendig, hverken her nordpå eller andre steder. Vi tipper en krise vil endre synet på akkurat det.

Bagatellisering er noe vi alle behersker, men dette må være et ansvar for oss alle. I form av egenberedskap, helst med klart definerte vurderinger av hvor lenge en krise varer i 2023, slik kommisjonen er inne på.

Vi tror også det er et stort poeng at langstrakte Norge trenger ulike strategier, for eksempel i Kristiansand og på Bardufoss. Det handler ikke bare om vær og vind, men også geopolitisk situasjon.

Forslaget om å etablere en nasjonal tiltakssone for beredskap i Troms og Finnmark er viktig — også med med utgangspunkt i Natos grunnleggende forventninger til robusthet i kritiske samfunnsfunksjoner.

Minileder: Shorts på jobb?

Ledere kan nekte ansatte å gå i shorts på jobb. – Arbeidsgiver har styringsrett til å bestemme hvilken kleskode som skal gjelde, sier HR- og ledelsesrådgiver i Simployer, Hans Gjermund Gauslaa.

Problemstillingen er ikke akutt nordpå.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her