På Stortinget har det ene etter det andre partiet rullet ut sine røykmaskiner for å utydeliggjøre energikrisen som er på gang i nord. I går ség tåka inn over fylkestinget i Vadsø.

Innstillingen i saken om energiforsyning består av en rekke med hel- og halvgarderinger som skulle tilsi at man ønsker å være u tydelig. Ap, SV og Sp på fylkestinget fikk naturligvis flertall for at de ber regjeringen pent om å gjøre nye vurderinger;

«Fylkestinget ber regjeringen om at det gjøres nye vurderinger om elektrifisering av sokkelen er et samfunnseffektivt tiltak med tanke på energisituasjonen i Europa og de globale utslippene samlet. Fylkestinget krever derfor et hurtigløp for bygging av ny kraftproduksjon og kraftnett i nord.»

Vedtaket er jevngodt med å unnskylde at man eksisterer og anmode om at rikspolitikerne vurderer å snu i saken. Hvis det høver seg sånn og ikke er for mye til bry.

Meningsmålingene viser at 70 prosent av finnmarkingene er negative til elektrifisering, simpelthen fordi det er umulig å se hvordan strømforsyningen skal kompenseres for aktivitet, enten det er havvind, landvind, energisparing eller småskala atomkraftverk som lanseres med vikende blikk.

I den grad man gir sjansen til karbonfangst og lagring er det hensynet til Equinor som teller mest, slik at heller ikke der vil tidsperspektivet holde. Hurtigløpet fylkesrådet lanserer blir ikke enkel å gjennomføre i tåkehavet, for å si det forsiktig.

«Om elektrifisering blir vedtatt, bør regjeringen vurdere insentiver til at olje- og gassnæringa selv kan bidra til å utvikle og bygge ut alternative fornybare energikilder til å dekke hele eller store deler av sitt kraftbehov», er resten av anmodningen som var klekket ut i forkant.

Finnmark Ap har gjennom en lang prosess brukt den minste mulighet til å legge et lignende røykteppe over sine diffuse vedtak, blant annet under årskonferansen i Alta i vår. Verre er det med Senterpartiet, som til tross for sitt klare landsmøtevedtak, opptrer skyggeredd i dette spørsmålet. Man har heller ikke gått i bresjen for at saken skulle behandles av Stortinget.

Vi tror egentlig det er tverrpolitisk enighet i nord om at elektrifisering av Melkøya med landstrøm er gambling på høyt plan — og at det per nå ikke finnes snev av troverdige forklaringer på hvordan regionen skal få påfyll av energi, for eksempel til kraftkrevende verdiskaping som kan skape vekst og utvikling. Varsko-ropene fra kraftlagene i nord er massive og skremmende. Og har vært det en god stund.

Vi skjønner at det er vanskelig å svelge forslag fra andre partier, som eksempelvis Venstre som foreslo et nytt punkt for forsamlingen, på tydelig norsk:

– Fylkestinget krever at Melkøya ikke elektrifiseres ved bruk av energi fra land.

De fastslår samtidig at karbonfangst og lagring er det mest realistiske, men i den grad det er uenighet om formuleringene, kan man lage en hovedsetning som rent faktisk sier hva man mener.

I stedet ender de opp med en blek anmodning, som naturligvis vil bli utnyttet for alt den er verdt.

Minileder

Helsvart på Finnsnes

I går og i natt kom det ny og svart asfalt på Ringveien og Meierigata på Finnsnes. Hullene er borte og forhåpentligvis er disse små veistubbene i sentrum fin i noen år.

Nå ber vi bare om at fartsfristelsen på den nylagte asfalt ikke blir for stor.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her