Tidligere fylkesgartner Johan Auranaune uttalte i sin tid at Høgtun med området omkring kunne bli det fineste skoleanlegget i fylket. Siden hans dager har mye skjedd.

Store utbygginger kom på 1990-tallet, og nå er Høgtun ikke lenger skole, men likevel en kulturfaktor å regne med. Etter mye att og fram i målselvpolitikken, ble det endelig kjøp av dette unike området og vedtatt et prosjekt, som går ut i løpet av neste år. Da vil det vise seg om det man tar sikte på, er liv laga.

Høgtun-navnet har en spesiell klang for mange. Jeg erindrer at en avis så tidlig som på slutten av 1960- tallet skrev at man hadde erfart at fler og fler kulturelle spor førte mot Høgtun. Det var allerede den gangen et sete for arrangementer med kulturelt tilsnitt.

Et besøk hos bestyrer Janne forleden gir sterk optimisme. Gradvis har aktiviteten økt. Det at man har overnattingsmuligheter og også faste leietakere i eget botilbud, er med på å sikre inntekter. Det samme er de rundt 15 kontorer som for det meste er i bruk.

Målselv kommune er vidstrakt. I de ulike bygdelag er det aktivitet som er med på å sette farge på målselvsamfunnet

Interessant er det at det ikke bare er målselvrelatert virksomhet som er på gang, men også aktivitet som peker langt ut over kommunegrensene. Husflidskonsulent, samisk språksenter, landbruksrådgiving med mer er eksempler på dette.

Målselv kommune har enhetsleder for kultur og fritid plassert på Høgtun. Ved samarbeid mellom Montar AS, Målselv kommune og NAV arbeides med opplegg for ungdom som er falt ut av yrkeslivet. Et fellesverksted for kunst og håndverk er etablert, der utøvere kan leie seg inn og drive sin aktivitet.

Det er mye mer som kan nevnes. En ting som gledet, er at her også er gjort og gjøres at arbeid for å ivareta og bringe kunstsamlingen til Målselv kommune fram i lyset. I 1978 fikk nemlig kommunen i gave rundt 80 malerier fra målselvingen og kunstsamleren Inge Jensenius Østgaard. Denne inneholder malerier av flere av våre store kunstnere. Tidemann og brødrene Holmboe kan være stikkord her.

KUNST: - Høgtun Kulturklynge kan være en støttespiller i arbeidet med å stimulere disse miljøene.En ting som gledet, er at her også er gjort og gjøres at arbeid for å ivareta og bringe kunstsamlingen til Målselv kommune fram i lyset, skriver Vidkunn Haugli. Her fra åpninga av kulturklynga i 2021. Foto: Gjermund Nilssen

Tanken om å etablere et lite galleri på Høgtun er ikke fremmed. En bibliotektjeneste kan det også være mulig å få i stand.

Av lag og foreninger nevnes Målselv Husflidslag, som forøvrig har 90- årsjubileum i år. De har i mange år fått disponere lokaler på Høgtun. Faktisk kan det være grunn til å nevne at uten det initiativet husflidslaget tok på 1930-tallet ved å etablere årskurs i håndverk, hadde det neppe vært noe Høgtun. Det startet i Bondeheimen på Nordmo i 1939 og endte på Høgtun. Dette var da en utdanning for gutter. Jentene kom de også, for husflidslaget fikk også i stand utdanning i søm og vev på Rundhaug. De kom også til Høgtun.

Målselv kommune er vidstrakt. I de ulike bygdelag er det aktivitet som er med på å sette farge på målselvsamfunnet. Det er viktig at denne aktiviteten blir opprettholdt. Høgtun Kulturklynge kan være en støttespiller i arbeidet med å stimulere disse miljøene.

Hos undertegnede er det ingen tvil: Høgtun Kulturklynge har store muligheter for å bygge seg opp til å bli å bli et kreativt element i vår vidstrakte kommune.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her