Med sist torsdags åpning av Andøya Spaceport, har Norge tatt et nytt steg ut i verdensrommet — og gjort oss klare for nye historiske øyeblikk på Andøya. En historie som for alvor startet 18. august 1962, da raketten «Ferdinand 1», ni minutter over klokka ni om morgenen, steg til værs fra Oksebåsen. I likhet med åpningen av det nye oppskytingsanlegget, satte oppskytingen i 1962 nasjonens søkelys på vår «nabokommune» Andøya.

Faktisk hadde Aftenposten bilde av raketten som stiger til værs fra Oksebåsen, på forsiden av aftennummeret samme dag. De hadde sendt sin medarbeider Harald Brynhildsen til Andenes, og han var her i flere dager mens man ventet på at raketten skulle bli klar til å skytes opp. To dager før den historiske hendelsen rapporterte han følgende til Aftenpostens lesere:

«Ennu synes ikke Andenes-befolkningen å være særlig opptatt av den forestående utskytingen. Man har jo sitt fiskebruk å skjøtte, og man plukker bøtter fulle av multer ute på de vidstrakte myrene her. Men når tiden er inne, vil det nok bli folksomt ute ved rakettbasen. Vi skal skyte oss inn i rummet for første gang her i landet, ikke med noen Gagarin eller Nikolajev i rumkapsel riktignok, men tross alt med en last instrumenter som skal gi våre forskere utvidet kunnskap på et område hvor vi har stolte tradisjoner å ivareta».

Kanskje kan dette løftet være det som skal til for å få en helårlig fergeforbindelse mellom Gryllefjord og Andenes?

Med andre ord ikke så ulikt hvordan det er i dag, og hva våre gode naboer på Andøya har foran seg de neste årene. Foreløpig er det kommet på plass et industriområde i Børvågen, men når de 28 meter lange rakettene fra Isar Aerospace blir skutt opp fra neste år, så vil vi nok for alvor begynne å forstå hva torsdagens åpning med kronprinsen var starten på.

Ikke bare betyr det nye arbeidsplasser og innbyggere til Andøy kommune, men det vil trolig også bety et stort antall flere besøkende i forbindelse med de kommende rakettoppskytingene fra det nye anlegget.

Det er ingen tvil om at både Andøya Space og Andøy kommune har en stor jobb foran seg, for å håndtere alle dem som vil se på oppskytingene, og vi håper at arbeidet med infrastruktur og logistikk er kommet godt i gang, for nå er det ikke lenge til det smeller. Kanskje kan dette løftet være det som skal til for å få en helårlig fergeforbindelse mellom Gryllefjord og Andenes?

Selv om det nye anlegget i all hovedsak er bygget av flinke lokale entreprenører, så er det et nasjonalt og internasjonalt lys over den fremtidige bruken. Et tysk selskap skal stå for oppskytingene fra den første utskytingsrampen, og nylig har forsvarsminister Bjørn Arild Gram, ikke uventet, signalisert at Andøya Spaceport vil være en viktig kapasitet for både det norske Forsvaret og våre allierte.

Gratulerer til vår gode naboer og alle som jobber med å skape framtidas Andøy, og lykke til med det viktige arbeidet som må gjøres i årene som kommer for at dette skal bli den suksesshistorien vi vil lese om i historiebøkene om 100 år.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her