Det går mot et ulidelig spennende valg i Senja kommune. Stemninga er elektrisk, og det er ti spente ordførerkandidater som møtes til duell på Husøy lørdag ettermiddag.

Hvem av dem som er mest i støtet de neste fire ukene vil være helt avgjørende. Da starter den virkelige kampen om makt i regionens desidert største kommune.

Meningsmålinga Folkebladet brakte denne uka viser noen helt tydelige bevegelser i velgermassen. Det blåser en blå vind over Senja, med Høyre og Frp i voldsom framgang. Regjeringspartiene Ap og Sp sliter blod også lokalt — det er neppe noen tvil om at de nasjonale vinder også brer seg over Senja, med Melkøya som en siste sak i en lang rekke som ikke trigger velgerne i nord, tvert i mot.

ORDFØRER?: «Hvis du spør velgerne er Geir-Inge Sivertsen et klart førstevalg med 27,1 prosents oppslutning». Foto: Knut Løkse Nilssen

At Geir-Inge Sivertsen fra Høyre er den klart foretrukne ordførerkandidaten blant velgerne, hersker det ingen tvil om. Men kampen om makta i Senja er helt åpen, og forhandlingene etter valget blir ikke enkel. De fire partiene som i dag danner posisjonen i Senja, blir trolig helt avhengig av støtte fra minst ett parti til.

«Meningsmåling er meningsmåling, valg er valg», er et velkjent politisk mantra, ikke minst fra politikere om gjør det dårlig på målingene. Slik er det også nå. Og selvsagt kan det skje avgjørende endringer fram mot valget om fire uker. Men noen konklusjoner kan vi dra med stor sikkerhet.

Test deg selv på vår lokale valgomat

341 senjaværinger er spurt i meningsmålinga fra Infact. Det er mye mer enn det som trengs statistisk for å få en holdbar gallup med minst mulig feilmarginer. Og det må skje et politisk jordskjelv de fire neste ukene dersom hovedkonklusjonene skal rokkes ved:

Høyre suser fram med 7,4 prosentpoeng, og oppnår 24 prosent. Frp er målingas vinner, med en framgang på hele 10,5 prosentpoeng, til 17,4. Vi skal huske på at Frp var Lenvik kommunes største parti for to valg siden, men ved siste valg for fire år siden var resultatet katastrofalt. Nå er Frp tilbake for fullt.

Ap taper 9,0 prosentpoeng, og havner omtrent der moderpartiet har ligget på gallupene de siste ukene, med 19,4 prosentpoeng.

At valget kommer til å bli jevnt og spennende er åpenbart, spesielt kampen mellom de to blokkene i Senja-politikken

Også ordførerpartiet Sp sliter i motbakke, akkurat som moderpartiet. Tilbakegangen på 16,6 prosentpoeng er massiv, og sist valgs store vinner havner på usle 7,4 prosent. Også Senjalista taper — minus 5,7 prosentpoeng til 6,2.

Ellers er det framgang å spore, både for SV og MDG — og ikke minst for nykommeren Industri- og Næringspartiet. Partiet oppnår 8,1 prosent, og dersom det var valg i dag ville partiet fått inn tre representanter i kommunestyret. Også Norgesdemokratene får inn èn representant med 2,3 prosents oppslutning.

JOKER: «Industri- og Næringspartiet høres i navnet ut som et blått og næringsvennlig parti — men partitoppen Tom Are Nylund holder alle muligheter åpne». Foto: Amund Granberg Hasen

Senja kommunestyre reduseres fra 45 til 31 representanter etter årets valg. Og det er interessant å merke seg at de fire partiene som regjerer kommunen i dag får inn totalt 15 representanter — ifølge Folkebladets måling.

Det betyr at dersom dette blir valgresultatet, er de fire avhengig av støtte fra et parti til — og det gjør at Senjalista, Industri- og Næringspartiet og Norgesdemokratene havner i en ytterst interessant og avgjørende vippeposisjon.

Og hvem vil støtte dagens «regjering» i Senja? Industri- og Næringspartiet høres i navnet ut som et blått og næringsvennlig parti — men partitoppen Tom Are Nylund holder alle muligheter åpne.

Hvor Norgesdemokratene hopper vet man neppe før etter valget, og Senjalista kan bli en avgjørende joker for begge blokker. Her handler det om å få mest mulig makt for å bli støtteparti.

At Sp og Høyre fortsetter samarbeidet, er svært sannsynlig — og også at Frp og KrF er med videre. De fire partiene roser hverandre og samarbeidsklimaet de har hatt de fire siste årene. En rekke saker i Senja har blitt avgjort med minst mulig margin — til stor irritasjon for opposisjonen.

Men det beviser at de fire partiene har stått sammen i tykt og tynt. Men nå må de altså invitere minst ett parti til inn i varmen — hvis meningsmålinga slår til, og det kan bli trangt i de politiske korridorer på rådhuset.

VIND: «Det er neppe noen tvil om at de nasjonale vinder også brer seg over Senja, med Melkøya som en siste sak i en lang rekke som ikke trigger velgerne i nord». Her er Senja-ordfører Tom-Rune Eliseussen og partileder Trygve Slagsvold Vedum på Husøya ved en tidligere anledning. Foto: Stian Jakobsen

Hvem blir ordfører? Hvis du spør velgerne er Geir-Inge Sivertsen et klart førstevalg med 27,1 prosents oppslutning. Han høster altså mer støtte enn sitt eget parti. Sivertsen var ordfører i forrige periode, mens Sp hadde varaordføreren.

Med Sp som valgvinner sist byttet partiene roller. Men sittende ordfører Tom-Rune Eliseussen får bare 12,5 prosents oppslutning som ordfører blant velgerne. Han må se seg grundig slått også av Aps kandidat, Marit Stubberud Hanssen (19,6 prosent). 21,7 prosent av velgerne vil ha en annen kandidat enn de tre.

At valget kommer til å bli jevnt og spennende er åpenbart, spesielt kampen mellom de to blokkene i Senja-politikken. Minst like spennende blir forhandlingene etterpå — de vil avgjøre hvem som står sammen og hvem som blir ordfører og varaordfører.

Senja-politikken er vitalisert med 11 partier som stiller lister (også Liberalistene stiller liste, men fikk null stemmer i meningsmålinga). For velgerne kan det være forvirrende og uoversiktlig med så mange lister og navn — men da er det desto viktigere å holde seg oppdatert.

For eksempel gjennom å dra til Husøya lørdag, eller se sendinga på Folkebladet-TV. Og kanskje prøve Folkebladets valgomat, som over 3.000 av våre lesere hittil har gjort. Her kan du få svar på hvilken av kandidatene eller partiene som «passer for deg».

Med tett dekning av valgkampen, meningsmålinger, valgomat og TV-sendte debatter fra flere steder i regionen, ønsker Follkebladet å bidra til å få opp interessen for lokalpolitikk — og ikke minst oppslutningen om valget.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her