Det tok èn måned. Mandag ettermiddag falt brikkene på plass. Og selv om ryktene har gått og spekulasjonene har surret, er det nok overraskende for noen at Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Senja har funnet sammen — med Geir Inge Sivertsen (H) som ordfører og Marit Stubberud Hanssen (Ap) som varaordfører.

Men et slikt lokalpolitisk samarbeid er ikke nytt. Både i gamle Lenvik og Tranøy kommuner samarbeidet Arbeiderpartiet og Høyre gjennom flere perioder. I Lenvik var Arne Bergland (Ap) ordfører og Rolf Andersen (H) varaordfører helt til 2011. Og det er slett ikke uvanlig i kommune-Norge at blått og rødt er blandet og samarbeider — også med grønt. Også i fylkespolitikken i Troms blir det ei rød og blå fargeblanding.

Senja har fått et sterkt og styringsdyktig flertall. Det magiske tallet var 16. Nå har de tre partiene 17 mandater i kommunestyret, som består av 31 representanter. De gamle samarbeidspartnerne for Høyre og Senterpartiet i dagens posisjon, Frp og KrF, er parkert på sidelinja i den formelle avtalen. De vil helt sikkert støtte den nye posisjonen i en rekke saker, men har verken avgjørende makt eller forpliktelser. Det smaker nok litt surt, spesielt for Frps Tonni Nylund, som har vært entusiastisk og trofast samarbeidspartner i dagens posisjon.

Det er vanskelig å se for seg at det ligger så mye udetonert politisk sprengstoff i Senja, som skulle true med å smadre dette politiske samarbeidet

Også tre av valgets vinnere, Senjalista med fire mandater, og SV og Industri- og næringspartiet med tre hver, er parkert og må leve det anstrengende livet i opposisjon.

For Arbeiderpartiet har det nok vært slukt noen kameler i forhandlingene. Partiet ble bare marginalt mindre enn Høyre (21,5 mot 20,9 prosent), men maktet ikke tanken på fire nye år i opposisjon. Det gamle styringspartiet vil ha mer styring, og lot derfor valgvinner Geir-Inge Sivertsen få ordførerjobben. Men med det valgresultatet som forelå, og Senterpartiet som den store taperen med bare 10,5 prosents oppslutning, var det en selvfølge at Marit Stubberud Hanssen blir varaordfører. Senterpartiet må trøste seg med en utvalgsleder.

Så gjenstår det å se hvordan samarbeidet mellom Sivertsen og Stubberud Hanssen, og deres to partier, vil fungere. Begge framstår som pragmatiske og løsningsorienterte politikere. Sivertsen har lang erfaring fra alle tre nivåer i politikken, også en kort periode som fiskeriminister. Stubberud Hanssen har opparbeidet seg lang lokalpolitisk erfaring, og er blitt den klart mest profilerte Ap-toppen i Senja.

SAMARBEID: Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet er klar for samarbeid i Senja. Foto: Trond Sandnes (tegning)

Oppsiktsvekkende er det imidlertid at de tre samarbeidspartiene foreløpig ikke har diskutert politisk plattform — bare posisjoner. De hadde også en pause i forhandlingene, men det ble aldri fullt brudd. Kan de nå gå på en smell? Både den nye ordføreren og varaordføreren forsikret på pressekonferansen mandag at de har pugget hverandres program — og skal bli enige i de store og lange politiske linjer.

Og det er vanskelig å se for seg at det ligger så mye udetonert politisk sprengstoff i Senja, som skulle true med å smadre dette politiske samarbeidet. Store politiske beslutninger er tatt allerede innen eksempelvis utbygging av skoler og barnehager. Og i debatten om sykehjemsstruktur og helsepolitikk er det heller ikke de store politiske skiller mellom de tre partiene.

Om drøyt to uker er det konstituerende kommunestyre i Senja. Til da må plattformen være skrudd sammen. De har det travelt, og det kan bli noen utfordringer som krever politisk kløkt. Men de er jo enige om å bli enige.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her