Den siste tida har frivillige, kommuner og politiet jobbet hardt for å begrense skadene etter ekstremværet «Hans». Samtidig tar Høyre til ordet for å fortsette sentraliseringen av politiet. Det er en dårlig ide.

I en verden med krig i våre nærområder, dataangrep og klimaendringer er politiet en viktig del av vår lokale og nasjonale beredskap. Derfor har Senterpartiet prioritert politiet i hvert eneste budsjett siden vi gikk i regjering.

Sammenlignet med Erna Solbergs forslag til budsjett for 2022 har Senterpartiet styrket politiet med over 1.000 millioner kroner i tillegg til kompensasjon for lønns og prisvekst.

Det hindrer ikke Høyres justispolitiske talsperson, Sveinung Stensland, fra å kalle vår satsing på lokalpoliti for «symbolpolitikk». Han tar også til ordet for å fortsette sentraliseringen av politiet. Det er skremmende at Høyre fortsatt ikke har forstått at den beste beredskapen er lokalt forankret, og at sentralisering er oppskriften på mer utrygghet.

Ekstremværet Hans viste tydelig fram hvor viktig det er å ha politifolk tilstede i hele Norge. Veier ble stengt, bygder isolert, hus tatt av ras og familier evakuert, og det skjedde samtidig i store deler av Sør-Norge.

Neste gang et ekstremvær som Hans rammer er politiet på plass og kan hjelpe til, uansett hvor det skjer Norge

Da var det helt avgjørende at vi hadde politifolk flere steder enn bare i de store byene. Det er dette vi i Senterpartiet snakker om når vi snakker om beredskap. Høyre og Frp var i åtte år mest opptatt av å fylle på med folk på kontor i de store byene, nå er det en ny kurs.

Vi kan ikke lage en politikk som kun fungerer i solskinnsdager slik Høyre ønsker seg. Det er fint og flott med politifolk på kontor i en storby så lenge alarmen ikke går. Men når regnet pøser ned, og jord og leire kommer dundrende mot huset, trenger du politifolk som kjenner stedet og når fram i tide.

Høyre og Frp var i åtte år mest opptatt av å fylle på med folk på kontor i de store byene, nå er det en ny kurs. Senterpartiet har i to år jobbet med å rette opp kursen etter Høyres herjinger med politiet.

Vi har opprettet nye tjenestesteder, styrket politibudsjettene og i høst lanserer vi også en ny lokalpolitiplan. På denne måten skal Senterpartiet skape en god politiberedskap i hele Norge slik at neste gang et ekstremvær som Hans rammer er politiet på plass og kan hjelpe til, uansett hvor det skjer Norge.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her