Mandag ble det på Den røde plass i Moskva markert at det er 77 år siden tyske soldater la ned våpnene og Hitlers naziregime hadde tapt 2. verdenskrig. Bakteppet var groteskt: For første gang etter 2. verdenskrig ble frigjøringsdagen feiret samtidig med at det pågår en angrepskrig på europeisk jord. På Den røde plass i Moskva prøvde Russlands president Vladimir Putin igjen å rettferdiggjøre krigen i Ukraina.

I sin tale sa han at Russland var under en umiddelbar trussel fra Vesten. – Putins beskrivelse av krigen i Ukraina beveger seg stadig lenger vekk fra virkeligheten på bakken. Det han kaller en militær operasjon er en fullskala angrepskrig med de største ødeleggelsene og menneskelige lidelsene siden andre verdenskrig i Europa, sa statsminister Jonas Gahr Støre til VG etter å ha hørt Putins tale.

Det er en presis beskrivelse av det løgnaktige bildet Putin tegner av at Russland igjen kjemper mot nazister, nå i Ukraina. Han sammenlignet Ukraina med Hitler-Tyskland.

Det må til og med han selv vite er en ren løgn, selv om man kan begynne å tvile. Påstanden om at han ikke hadde noe annet valg enn å gjennomføre sin såkalte «spesielle militæroperasjon for å sikre freden og beskytte Donbas og fedrelandet» er rett og slett ubegripelig.

Det eneste positive lysglimtet vi nå ser er at samholdet i Nato og samarbeidet i EU ser ut til å komme styrket ut

Det som skjer i Ukraina er det hundre prosent motsatte. Ødeleggelsene er enorme. Sivile liv i hopetall er gått tapt i helt hjerteskjærende angrep mot tilfeldige, sivile mål. Landet er bombet sønder og sammen av en stormannsgal stormakt, der innbyggerne er foret med en propaganda om en helt nødvendig «militær operasjon» for å befri befolkningen fra et folkemord utført av nazister. Og at Russland er direkte truet av Vesten.

Det eneste positive lysglimtet vi nå ser er at samholdet i Nato og samarbeidet i EU ser ut til å komme styrket ut av denne meningsløse krigen. Det gir håp om at krigen snart kan ta slutt, og at autoritære regimer ikke kan vinne fram med sin ufattelige maktbruk.

For litt over to måneder siden levde ukrainere sine frie liv, som deg og meg. De gikk på jobb, de bedrev sine fritidsaktiviteter, og de sov trygt om natta.

Nå er millioner på flukt, mange er drept, og store deler av landet er ødelagt. Det kan knapt bli mer tragisk.

Minileder: Gode nyheter?

«Meteorologen har gode nyheter», skriver folkebladet.no mandag. Og de gode nyhetene er at langtidsvarselet fortsatt ser begredelig ut, men at det vil regne så mye at snøen forsvinner.

Hvis noen klarer å glede seg over slike gode nyheter, så gratulerer!