Nå er det under 50 dager til årets kommune- og fylkestingsvalg. I den anledning er det naturlig at politikere fra de ulike partiene står aktivt på for å fremme sin politikk og vise seg frem. Allerede har man merket at det er enkelte politiske stemmer som markerer seg, både i tradisjonelle medier og sosiale medier. Men det er nok først når sommerferien er over at det virkelig braker løs.

Valgkampperioden er ikke bare en fin måte for politikerne å markere seg på, men også en ypperlig tid for velgerne til å bli bedre kjent med de ulike partiene. Selv om mange nok allerede i god tid før valgkampen braker løs har bestemt seg for hvem de skal stemme på, er det nok ikke fritt for at en del i løpet av denne perioden «overvinnes» til enten den ene eller andre siden.

Kampen om velgerne kan imidlertid være slitsom for nettopp velgerne. I debatter, som det gjerne blir noen av i tida før valget, har man tidligere sett gjentatte eksempler på politikere som rett og slett blir for ivrige. Og det ser ikke pent ut når man ikke klarer å vente på å bryte ut med sitt budskap før debattmotstanderen er ferdig med sitt innlegg. Når politikere snakker i munnen på hverandre, avbryter politiske motstandere midt i et resonnement og snakker med utestemmen for å overdøve andre, blir tilhørerne lei. Utbyttet for lytteren blir minimalt når debattkulturen er dårlig.

For all del, det er fullt forståelig at man blir så engasjert at det går litt over styr. Man kan også skjønne at en debattdeltaker gjerne ønsker å få si sin replikk i rett kontekst, uten å måtte vente, men i en debatt med flere deltakere er det ikke alltid det lar seg gjøre. Dersom man gang på gang tyr til «tjuvtriks» for å kuppe debatten, er det ikke bare fare for at man får en «reprimande» fra ordstyreren, men det kan også medføre at man mister tilhørernes oppmerksomhet. Svært få orker nemlig å lytte når debatten bare blir øredøvende støy.

Det er neppe attraktivt for en politiker å bli karakterisert som frekk eller ufin i debatt, men nettopp dette kan bli inntrykket som tilhøreren sitter igjen med når man tyr til triksene beskrevet ovenfor. En god debattkultur er derfor et gode, ikke bare for tilhøreren, men også for deltakeren.

Minileder: Polstring

I Troms og Finnmark er 60 prosent av befolkningen overvektig, kun slått av Nordland. I nabofylket har 64 prosent overvekt eller fedme. Landssnittet er på 53 prosent.

Med sju måneder vinter er det ikke rart at vi er tjukkest her i nord — vi må jo ha polstring.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her