I ti år har det vært mulig å pålegge voldsutøvere bruk av elektronisk fotlenke for å forhindre at de oppsøker personer som er blitt utsatt for deres voldshandlinger. Til tross for at politiet mener effekten av såkalt omvendt voldsalarm er god, benyttes muligheten sjelden.

Det vil politiet nå gjøre noe med. Ifølge VG har Sør-Øst politidistrikt startet et prosjekt der målet er oftere å be retten idømme omvendt voldsalarm i familievoldssaker.

En «vanlig» voldsalarm bæres av den som er blitt utsatt for vold, og den voldsutsatte må selv aktivt trykke på en knapp for å sende melding til politiet dersom vedkommende blir oppsøkt av voldsutøveren.

En omvendt voldsalarm, derimot, er en fotlenke som voldsutøveren må bære, og som automatisk sender melding til politiet dersom vedkommende beveger seg inn i et område som han eller hun har forbud mot å oppsøke.

Vold i nære relasjoner er dessverre et betydelig problem. Så mye som en fjerdedel av alle drap i Norge er partnerdrap

Dermed plasseres byrden hos de som faktisk begår volden, og ikke de som er blitt utsatt for den. For de voldsutsatte kan dette gi en større grad av trygghet, gjennom vissheten om at politiet vil bli varslet dersom den domfelte oppholder seg i nærheten av ens hjem.

En slik form for elektronisk kontroll gir dessuten politiet varsling på et langt tidligere tidspunkt, og dermed også mulighet til å rykke ut for å forebygge og forhindre at noe straffbart skjer – i ytterste konsekvens avverge partnerdrap.

Fordelene med økt bruk av omvendt voldsalarm må sies å være betydelige, og bør være et enklere tilgjengelig virkemiddel i saker der ilagte besøksforbud brytes. I fjor ble det ilagt rekordmange besøksforbud, samtidig som man registrerte rekordmange brudd på slike forbud, ifølge VG.

Selv om det er all grunn til i større grad legge byrden over på voldsutøver og ikke den besøksforbudet er ment å beskytte, mer effektivt sørge for at besøksforbud overholdes og dessuten gi politiet bedre muligheter til å gripe inn når så ikke skjer, skal det understrekes at denne formen for elektronisk kontroll slett ikke er uproblematisk.

Å bli pålagt en fotlenke er utvilsomt et inngripende tiltak, som dessuten reiser spørsmål knyttet til lovfestet rett til bevegelsesfrihet og dessuten muligheter for livsutfoldelse.

I 2021 ble en tromsømann, som hadde brutt besøksforbudet mot sin tidligere samboer og dessuten kommet med trusler, dømt til å benytte omvendt voldsalarm. Forbudssonen gjaldt et område på 30 minutters kjøring unna den fornærmedes bolig, og dermed fikk mannen i praksis også forbud mot å oppholde seg i hele Tromsø, inkludert i sitt eget hjem.

Vold i nære relasjoner er dessverre et betydelig problem. Så mye som en fjerdedel av alle drap i Norge er partnerdrap. Å forsterke muligheten til bruk av eksisterende tiltak som beskytter de voldsutsatte, og som gir dem en større grad av trygghet, er derfor både viktig og riktig.

Minileder: Tørr snø

Fra lørdag 15. april innføres bålforbudet i Norge — som betyr at det ikke er lov å tenne opp bål og grill i eller i nærheten av skog og annen utmark.

Det er på tide — så mye tørr snø det er her i nord.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her