Marcialonga. Vasaloppet. Birkebeinerrennet — og til sammen 14 av Europas største langløp i langrenn som inngår i verdenscupen. Med finale under Reistadløpet og Summit 2 Senja, og innspurt på Lund-kaia på Finnsnes med hurtigrute-turister og forhåpentligvis tusenvis av tilskuere langs løypa gjennom sentrumsgatene.

Skjønner vi egentlig hvor stort dette er — og hvor stor det kan bli i framtida? Ski Classics er konseptet — det ble lansert for første gang i 2011, og de siste årene har tradisjonsrike Reistadløpet vært med på den TV-sendte langrennsfesten. Nå er nyvinningen Summit 2 Senja tatt inn i det gode selskap. Ei sammenhengende langrennsløype på over ti mil er i all hovedsak ferdig fra Setermoen via Bardufoss og helt ned til Finnsnes sentrum.

Her ligger det enorme muligheter for regionen i årene framover. Foreløpig gjelder avtalen med Ski Classics i tre år. Debuten for slutt-kombinasjonen Reistadløpet og Summit 2 Senja skjer 1. og 2. april i år.

Visjonene blant de lokale arrangørene er større enn som så:

GIGANT-LØYPE: Ei sammenhengende langrennsløype på over ti mil er i all hovedsak ferdig fra Setermoen via Bardufoss og helt ned til Finnsnes sentrum. Bildet viser Brage Oscar Wintervoll som har testet den siste stigningen i Summit 2 Senja-trasèen. Foto: Pioner Ski

La oss drømme litt: Reistadløpet ble arrangert første gang i 1958, og er et av Norges mest tradisjonsrike turrenn med deltakerrekord på godt over 1.500 løpere. Rennet ble etablert til minne om oberst Ole Reistad. Nyvinningen Summit 2 Senja blir foreløpig en ren elite-etappe med rundt 200 deltakere. Men finnes det et potensial for å utvikle de to lokale løpene — til et slags mini-Vasaloppet? Med stor deltakelse både i turklassen og konkurranseklassen?

Jo da, vi snakker om verdens største og eldste turrenn — det første fant sted for 100 år siden, og har rundt 15.000 deltakere i en gigantisk fellesstart. Dit når vi aldri, men se for deg TV-bildene: Mens Vasaloppet går i Dalarna, ni mil i de svenske skoger mellom Sälen og Mora, byr Reistadløpet og Summit 2 Senja på ren arktisk galskap fra fjell til fjord. Vi vet at arrangørene har tenkt tanken, kanskje snarere drømt en nesten uvirkelig visjon og mulighet.

Kanskje blir man fullstendig avhengig av ren arktisk galskap for å skape store langrennsfester og holde liv i skisporten i årene som kommer?

Det er imponerende å se samarbeidet Reistadløpet og de lokale arrangørene i Bardu, Målselv, Sørreisa og Senja har utviklet på kort tid — med sterke sponsorer i ryggen. Både private og offentlige midler er sprøytet inn for å få konseptet opp og gå, og potensialet for å utvikle dette til noe mye større og varig er åpenbart til stede. Noe som virkelig kan bli lagt merke til i hele Europa.

Det er knapt mulig å regne verdien dette kan gi regionen av internasjonal oppmerksomhet, positivt omdømme og markedsføring. Riksdekkende TV-kanaler i en lang rekke land følger tett på Ski Classics — og medieoppmerksomheten ellers er enorm.

GATESNØ: Sentrumsgatene på Finnsnes, fra Pettermarka til Lund-kaia, skal fylles med snø for å skape løyper til innspurten av Ski Classics 2023. Foto: Trond Sandnes

Og ikke minst: Det nye samarbeidet mellom frivillige idrettsarrangører og næringslivet gir regionen ei sammenhengende skiløype på over ti mil, med et stort nett av tilknytningsløyper — som kan benyttes av folk flest gjennom vinteren. Kan man be om noe bedre i folkehelse-perspektivet?

Den store arrangørstaben som er etablert jobber tett og intenst fram mot palmehelga — som serverer oss et av Nord-Norges største idrettsarrangementer dette året. Det blir en deltakerfest og forhåpentligvis også en stor publikumsfest.

Og det finnes akkurat nå bare ei eneste bekymring den kommende måneden før det braker løs: Snø! Mildværet de siste dagene har gjort at man må vente med å fullføre hele trasèen mellom Setermoen og Finnsnes. Men jobben med å lage snø-deponier er i gang, og arrangørene er overbevist om at det vil gå bra. Men mer regn og mildvær vil de ikke ha!

GIGANT: Reistadløpet og Summit 2 Senja markerer avslutninga av verdenscupen i langløp, som også inkluderer Vasaloppet 5. mars. Bildet viser Andreas Nygaard som akkurat har vunnet det prestisjetunge Vasaloppet i 2018. Foto: Ulf Palm, TT Nyhetsbyrån

Vær- og snøforholdene gir uansett et perspektiv for framtida for langrenn og ikke minst store turrenn i vår verdensdel. Milde vintre og snømangel sør i Europa gjør at mange ser mot nord.

Kanskje blir man fullstendig avhengig av ren arktisk galskap for å skape store langrennsfester og holde liv i skisporten i årene som kommer? Også slik sett burde framtida for Reistadløpet og Summit 2 Senja se lys ut.

FAKTA:

* Ski Classics er en serie lange løp i langrenn, som i motsetning ti FIS Worldloppet Cup, ikke er i regi av Det internasjonale skiforbundet (FIS). Konseptet ble lansert for første gang i 2011 og har sesongen 2022/2023 14 renn i sin kalender.

* Konseptet for Ski Classics er å bygge en mer profesjonelt ramme rundt langløp i langrenn der alle renn på kalenderen skal kunne vises på TV. [1]Vasaloppet, Birkebeinerrennet og Marcialong er de tre langløpene som har inngått i Ski Classics siden starten i 2011.

* Lørdag 1. og søndag 2. april 2023 gjennomføres to av vinterens største idrettsarrangement i Nord-Norge som del av verdenscupen i langløp: Reistadløpet og Summit 2 Senja. Reistadløpet er som kjent åpent for alle, mens Summit 2 Senja-løpet vil være et rent elite-løp.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her