Valget i de to største kommunene i Midt-Troms, Målselv og Senja, ble en thriller — og forhandlingene om makt, ordfører og andre posisjoner i dagene framover blir uhyre spennende. Uavklart om maktposisjonene er det også i Salangen. Ellers endte det med tilnærmet knockout i de andre fire kommunene i Folkebladets dekningsområde.

Ingenting er avgjort i kampen om ordførervervet i Senja og Målselv. I skrivende stund gjenstår fortsatt fintelling. Og deretter tøffe forhandlinger.

Dagens maktkonstellasjon i Senja mellom Senterpartiet, Høyre, Frp og KrF får bare 14 mandater i kommunestyret. De trenger 16 for å få flertall i det nye kommunestyret, som er redusert fra 45 til 31 representanter.

I Folkebladets meningsmåling for tre uker siden hadde de 15 mandater. I løpet av valgkvelden i går mistet KrF plutselig sitt ene mandat, men det var Sp som kapret det. Før det igjen snudde mellom de to. Og så tok Høyre et mandat fra Sp. Det hjalp selvsagt ikke — fortsatt har dagens posisjon bare 14 mandater. Så jevnt var det.

MDG og Norgesdemokratene får ikke sete i kommunestyret. Det betyr at dagens maktposisjon i Senja kommunestyre må alliere seg med enten Industri- og Næringspartiet, som får tre mandater, eller Senjalista, som får fire.

Alternativet i Senja er et samarbeid mellom Ap og SV — men de er avhengig av støtte både fra Senjalista og Industri- og Næringspartiet for å flertall. Det høres ut som en politisk umulighet. Det holder ikke med samarbeid med ett av de partiene.

Med andre ord — vi står foran svært spennende dager i Senja der det skal forhandles om politikk og posisjoner, sannsynligvis i alle mulige retninger. Det meste er åpent — men dersom de fire partiene som samarbeider om makta i dag finner nye allianser og fortsetter i posisjon, er det åpenbart at Geir-Inge Sivertsen (Høyre) blir ordfører. Partiet ble valgets vinner og gjorde sitt beste valg noensinne, og oppnådde 21,4 prosents oppslutning. Da stemmene fra Finnsnes og Silsand kom inn et godt stykke etter midnatt var også partiet størst i Senja. Høyre passerte Ap, som endte på 21,1 prosent.

Senterpartiet og dagens ordfører, Tom-Rune Eliseussen, ble den store taperen i Senja-valget. Og det er slett ikke sikkert at han kan innta rollen som varaordfører heller. Med bare 10,6 prosents oppslutning — en nedgang på 13,4 prosentpoeng, er Høyre over dobbelt så stor som Senterpartiet i dette valget.

Senjalista gjorde også et historisk godt valg. Med 13,9 prosents oppslutning får de inn fire mandater og er Senja kommunes tredje største parti. Og partiet er åpne for å forhandle med Høyre og borgerlig side. Kan det bety at Elisabeth Bjørnhaug Rognli kan bli varaordfører?

VINNER: Ragnhild Furebotten er valgets vinner i Målselv. Men det er usikkert om hun blir ordfører. Foto: Gjermund Nilssen

I Målselv er Ragnhild Furebotten og Arbeiderpartiet den store vinneren. Partiet får 36,6 prosents oppslutning, og knuser dagens ordfører Bengt Magne Luneng og Senterpartiet — som lander på 23,2 prosents oppslutning. Samarbeidspartner til Sp, Høyre, fikk 19,3 prosents oppslutning.

Her skal det forhandles, og ifølge Ragnhild Furebotten er alt åpent og ingen partnerskap er inngått. Men hun er avhengig av støtte fra både Rødt, SV og Venstre for å få flertall i et kommunestyre bestående av 23 representanter. De tre småpartiene får inn èn representant hver, og samarbeider de med Ap blir Furebotten ordfører.

UNG: Simon Løvhaug er bare 24 år — men nå er det usikkert om han får fortsette som ordfører. Foto: Ida Larsen

I Salangen er også ståa uviss. Ap ble største parti med 35,2 prosents oppslutning, og hvis de samarbeider med SV (11,4 prosent) så får de to inn ni representanter. Samarbeider dagens ordfører Simon Løvhaug fra Senterpartiet med Høyre, får de inn ti representanter og dermed flertall. Men også her kan det bli forhandlet i flere retninger.

I Bardu er det ren knockout, selv om ordfører Toralf Heimdal og Sp ikke får rent flertall denne gangen. Men han er svært nært, med 48,7 prosents oppslutning. Nærmest kommer Ap med 17,8 prosent og Høyre med 14,2 prosents oppslutning. Det betyr at Heimdal fortsetter i ordførerstolen.

Det gjør også Hege Myrseth Rollmoen og Arbeiderpartiet i Lavangen, som knuste til med 59,5 prosent av stemmene. Rent flertall og full kontroll, med andre ord.

TIL TOPPS: Hege Myrseth Rollmoen er regionens store vinner. hun og Ap fikk 59,5 prosent av stemmene i Lavangen. Foto: Ulf Antonsen

I Sørreisa lå det like før midnatt an til storseier for Arbeiderpartiet og Jan-Eirik Nordahl, med 44,1 prosent av stemmene. Samarbeider Ap med SV og Senterpartiet har de rent flertall i kommunestyret. Men Høyre med fire mandater og Frp med tre gjør at Sørreisa får en betydelig sterkere opposisjon.

Også i Dyrøy er Ap vinneren. Marit Alvig Espenes endte på 32,8 prosents oppslutning med sitt mannskap, og mye skal til for at hun ikke fortsetter med klubba i hånd — selv om partiet gjorde det 6,8 prosentpoeng dårligere enn ved siste kommunevalg — og sitt svakeste valg side 1979.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her