I siste kommunestyremøte var endelig tiden kommet for at ordfører Tom-Rune Eliseussen (Sp) skulle rette opp sitt velkjente overtramp mot Gunn Knörr (SV). En fadese så graverende at den raskt ble sett, delt og kommentert mange tusen ganger.

Klippet fra kommunestyresalen der ordføreren avbryter representanten aggressivt inntil hun gir opp innlegget, ble en selvskadingsmanøver mot ordføreren selv og omdømmet av Senja kommune. Adferden strider også med regelverket ordføreren skal styre etter.

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, omtalte opptrinnet som hersketeknikk, dårlig parlamentarisk skikk og helt unødvendig. Professor i lokaldemokrati, Nils Aarsæther, mente unødvendige avbrytelser både er dårlig folkeskikk og i strid med ytringsfriheten. Reaksjonene fra kommentarfeltene kan oppsummeres som kvinnediskriminering, manglende impulskontroll, uprofesjonalitet og frekkhet.

Ingen bra dag på jobb for verken Knörr, ordføreren eller noen med adresse Senja. Som ellers i samfunnet kan ingen bare slette egne tabber, man må prøve å rydde opp.

Denne kursingen som formannskapet nå skal bestemme endelig form på, kan selvfølgelig ikke være en frivillig sak der de mest benektende uteblir. Det forslaget fra ordføreren er bare trist

Det er igjen et trist skue å se hvor dårlig kommunens øverste politiske leder er til dette. Å rydde opp. Da «oppvasken» skulle tas tidligere i år beklaget ordføreren verken eget regelbrudd, svikt i jobben som ordstyrer eller angrepet på representantens ytringsfrihet. Han beklaget at hun følte seg avbrutt. En parodi på manglende selvinnsikt og hersketeknikker.

Nå kom siste mulighet for ordføreren til å ta ansvar, da de lovte folkevalgtdagene og mer opplæring skulle på bordet. Ordførerens forslag, om et tre timers kurs av KS i forlengelsen av et kommunestyremøte, skapte selvsagt motstand. Etter hvert ble kurset fornuftig nok flyttet, men da la ordføreren plutselig inn at hele greia skulle være frivillig. Slik pulveriserer man både alvoret i det som har skjedd og muligheten for at et veilednings- og undervisningsopplegg skal ha effekt.

Samtidig ble debatten rundt opplegget avslørende for flere. Ulike representanter uttalte at hele greia er unødvendig, og at de ikke har lyst og til å delta. Gunnleif Alfredsen (Sp) sa til og med at opplæring for det som er gjort er bortkastet. Det burde være unødvendig å minne representantene om at veiledning, opprydding og tiltak for å bedre ett hvert arbeidsmiljø, alltid kommer i etterkant av uheldige hendelser.

Det handler ikke bare om å bedre dagens kultur, men å ta ansvar for krenkelser som har skjedd, gi oppreisning og lege sår. Det handler også om å tvinge innsikt i de som benekter overtramp og legge forholdene til rette for at nye medarbeidere ikke suges inn i den samme gørra.

Ins Gravem Johansen Foto: Trond Sandnes

For ukultur som ikke løftes opp i lyset og tvinges til å sprekke som troll, klistrer seg i veggene og kveler nye generasjoner. Dette er basiskunnskap om arbeidsmiljø, diskriminering og sosiale prosesser.

Ordføreren og alle kommunestyrerepresentanter skal huske at de ikke er et kollegium som bare fungerer for seg selv. De er representanter for folket, og mer tydelige tilbakemelding fra alle kanaler, om krav til forbedring, er det vel knapt noe kommunestyre som har fått.

Denne kursingen som formannskapet nå skal bestemme endelig form på, kan selvfølgelig ikke være en frivillig sak der de mest benektende uteblir. Det forslaget fra ordføreren er bare trist. En unødvendig utpining av noe som allerede ligner en tragisk såpeopera.

«Patetisk». Det uttalte Elisabeth Rognli (Senjalista) om forslaget om frivillighet. «Det handler om respekt for organet man deltar i», presiserte hun og løftet nivået på debatten betraktelig.

Selv om ordføreren er hovedårsaken til hele denne saken, har det i flere sammenhenger kommet fram at dårlig adferd og disrespekt mellom kommunestyrerepresentantene er et utbredt problem. Himling med øynene under andres taletid, demonstrativ uinteresse for andres synspunkter og ironisk latter har vært nevnt. I tillegg har vi ulovlig, kollektiv applaus under debatten på tape. Så ja, alle representantene skal selvfølgelig møte.

Mange Senja-politikere trekker seg fra politikken i kommende periode, og det meldes om at det er utfordrende å rekruttere nye. Det pågår samtidig en debatt om at politikere må tåle hets og sjikane i kommentarfeltene, og at det skremmer bort potensielle politiske talenter.

Dette er uakseptabelt. Samtidig er ikke de nevnte hendelsene i Senja kommunestyre på noen måte en rekrutteringsmaskin av nye politikere. En del tenker rett og slett at dette nivået av møteledelse gidder man ikke utsette seg for.

Det hender også at lokalpolitikere sjøl går over streken i nettdiskusjoner. Latterliggjøring av motdebattanter og argumentering for at kritikere bør fratas ytringsfriheten er eksempler på dette. Sånt er heller ingen magnet for rekruttering til politikken.

KS kan med fordel tematisere politikeres viktige rolle i å bygge opp eller ned kommunens omdømme, under det forhåpentligvis pliktige møtet.