Sanne Suh Berger gikk av med seieren i klassen for kandidater fra 13 til 15 år under den internasjonale pianokonkurransen i Petrozavodsk i Russland nylig.

Tilbake som elev

– Sanne har tidligere hatt Dann Karlsen og Lise Løvland som pianolærere, og når hun nå er tilbake som elev ved Kulturskolen i Lenvik er jeg hennes lærer. Det jeg gjør er nærmest å skumme fløten av innsatsen til hennes tidligere lærere, og ikke minst hennes egen. Hun er veldig begavet, og har til tross for sin unge alder nådd et svært høyt nivå, understreker pianopedagog Sindre Sandvik, og fortsetter:

– At hun er kommet så langt er langt fra tilfeldig. Sanne tar pianoundervisningen veldig seriøst, og øver også mye hjemme. Hun kan nå svært langt som pianist dersom hun selv ønsker det. Hun har også en stefar som bakker henne hundre prosent opp.

Unge Musikere

Sanne Suh Berger er i tillegg deltaker i noe som kalles Unge Musikere, som avvikles i regi av Musikkonservatoriet i Tromsø.

– Dette er et talentutvekslingsprogram for genuint interesserte og begavede instrumentalister. Her får Sanne blant annet tett oppfølging av professor Sergej Osadchuk på Musikkonservatoriet, forklarer Sindre Sandvik.

Osadchuk var også en av musikkprofessorene som satt i juryen under pianokonkurransen i Russland.

– Men jeg var ikke med å bedømme Sanne Suh Berger. Hun er jo min elev, så der er jeg nok litt innhabil, sier Sergej Osadchuk selv.

– Hvor lenge har du fulgt opp Sanne Suh Berger?

– I halvannet år. Dette er et utviklingsprogram som skal fange opp de mest talentfulle instrumentalistene i hele Nord-Norge. Det omfatter også at de som er med må gå løs en ganske krevende teori.

– Hvordan er det å ha Berger som elev?

– Det er som å jobbe med en voksen pianist. Sanne er en meget målrettet og hardtjobbende elev som tar det hun holder på med svært seriøst. Det hun fremførte under konkurransen i Russland er nyskrevet musikk som er særdeles krevende å tolke. Og alle hun konkurrerte mot befinner seg også på et svært høyt nivå.

– Vi du også følge henne opp fremover?

– Ja, når man har en elev som er så seriøs og dyktig som dette så betyr det også at undervisningen blir veldig effektiv. Jeg mener at Sanne bør delta i flere internasjonale konkurranser. Hun har en sterk og sporty innstilling, og takler konkurranselementet svært godt. Det er det ikke alle som gjør, selv om de er dyktige.

Flink i alt

Også når det gjelder vanlig skolearbeid er unge Berger svært seriøs, og ligger på karaktertoppen. Å snakke med henne er som Osadchuk påpeker som å snakke med et voksent menneske.

– Jeg begynte å spille piano fordi steforeldrene mine hadde et slikt instrument stående hjemme. Da var jeg litt over fem år og gikk i barnehagen, og pleide å spille på pianoet da jeg kom hjem, svarer Sanne Suh Berger på et spørsmål om dette.

Hun forsøker seg også på å komponere musikk selv, og er fast bestemt på velge musikk som levevei.

– Hvordan er det å vinne en konkurranse som dette?

– Jeg trodde aldri jeg skulle gjøre det. Nivået, ikke minst hos de russiske pianoelevene, er veldig høyt. Det må understrekes at jeg var en av tre som ble kåret som vinnere, men selvsagt var det veldig gledelig for meg å være en av dem.

Sanne Suh Berger sammen med Marianne Wiggen under en opptreden på Parkert Piano i Kunnskapsparken i fjor sommer. Sanne Suh Berger er opprinnelig fra Sør-Korea, men ble adoptert til Norge av familien Berger. Foto: Reidar Ingebrigtsen
Pianopedagog Sindre Sandvik ved Kulturskolen i Lenvik har for tiden Sanne Suh Berger som elev. – Sanne har til tross for sin unge allerede nådd et svært høyt nivå, sier han. Foto: Reidar Ingebrigtsen