BERGTATT ER ET folkrockband fra Risør med en distinkt og særegen sound, nærmest en tøffere, elektrifisert punk-/metalhybrid av Hekla Stålstrenga og Helene Bøksle.

I MUSIKKEN til Bergtatt kan man raskt sense elementer fra 70-tallets utøvere av folkrockgenren, som Fairport Convention, East Of Eden, Steeleye Span og oslobandet Folque. Men nyere inspirasjonskilder som svenske Garmarna og Hoven Droven, samt norske Gåte er kanskje mer tydelige og relevante. Dessuten bruker Bergtatt rikelig med krydder i form av rock, punk og metal. Resultatet er en musikalsk spennede rett, som er egnet til å bergta sansene.

I TILLEGG TIL en tradisjonell rockeinstrumentering anvendes både fele, bratsj, nøkkelharpe og dreielire, noe som gir både bredde og dybde i arrangementene.

BANDET BESTÅR av Linn Katrin Øygard på vokal/pumpeorgel, John Stenersen på nøkkelharpe/dreielire/gitar/samples, Jarle Skår Nor på bass, Anders Eek på trommer, og Rolf-Erik Solstad Karlsen som trakterer gitarer.

SISTNEVNTE ER dessuten opphavsmann alene til fem av låtene på skiva, og medkomponist og arrangør på fem av de andre låtene. Solstad Karlsen har forøvrig røtter på Finnsnes og har bodd på Setermoen i fire år midt på 80-tallet.

«LAGNADSOGER» ER oppfølgeren til det kritikerroste debutalbumet «Røtter», som kom i 2009. Og man blir grepet allerede fra det første sporet, «Dømd», som er signert Solstad Karlsen. Linn Katrin Øygards krystallklare stemme drar oss med inn på mørke stier i sinnet, først akustisk rolig og setervakkert, før vegger i en labyrint av snerrende gitarer, tung bass og tordnende trommer gir låten en dramatisk avslutning. Øygards hulderfagre stemme evner å formidle både det ubeskrivelig sarte, og det av og til frenetiske uttrykket som hver låt og tekst kaller på, gjennom hele skiva. Det beste eksemplet på det sårbare er kanskje «To systre» (Trad/Folque), lavmælt og veldig vakkert levert både vokalt og hva backing angår. «Ravnene» er en annen låt som Folque har gjort før, men her i nytt arrangement.

BERGTATT ER på sitt mest rocka i Karlsen-låtene «Avmakts tid» og «Kappe kvit», sistnevnte gir klare assosiasjoner til albumet «Steeltown» med skotske Big Country fra 1984. Verdt å nevne blant de beste låtene på skiva er også «St. Hallvard» og «Svarte Auge» med Johnny Marr-influert gitarspill på de rolige partiene, samt «Huldra», hvor bandet får korhjelp av Turid Jørgensen Honerud og Anne Marit Bergstrøm fra Katzenjammer.

MED DETTE albumet har Bergtatt gjort nye steg, og det musikalske uttrykket er både utfordrende og originalt.

CD: Bergtatt - "Lagnadsoger"