Berntsen har over 40 års fartstid som billedkunstner, tegner og formidler, og er en av landsdelens få nålevende kunstnere som jobber profesjonelt med kirkelige utsmykninger og religiøse utstillinger. Reindalen kirke i Tranøy ble innviet 14. august i 1983, men har i alle år manglet både altertavle og en større utsmykning.

– Når man er en av de få i Nord-Norge som skaper kirkekunst, føles det veldig sterkt når man har jobbet halvannet år i ensomhet og så får oppleve at dette blir til felles glede. At kunsten får gi sterke følelser til folk, smiler Berntsen.

Ønske fra bygdefolket

Det fikk han bevis på i kirka i går: For mange år siden tok Atle Sollied kontakt med Berntsen. Sollied hadde sett utsmykningen hans i Vangsvik kirke – og skulle ønske Reindalen hadde noe lignende. Hos Berntsen modnet tanken. For et par år siden tok han kontakt med kirkeforeningen for å ta opp ønsket fra bygdefolket.

Den kulturelle rammen rundt innvielsen andre påskedag kunne da heller ikke ha vært mer symbolrik: Operasanger Anne Lise Sollied stilte opp sammen med hele sin musikalske familie. De sang opera-salmer og viser, mens Svein Arild Berntsen sang salme av Trond Hellemo og blues som punktum på dagen. Kantor Ivar Jarle Eliassen ledet det hele som tonefølge.

– Vi fikk en dag med bilder og musikk sammen – og en fantastisk kirkeforening som stilte opp med kaffe, lapskaus og kakebord, sier Berntsen.

Blikkfang

Det er heller ikke bare kirkerommet som nå har fått sin utsmykning. Den møter du allerede ved inngangpartiet utvendig, med billedkunsten som en velkomst inn mot kirka. Bildene er lagt inn i glass som beskyttelse mot vær og vind.

I selve kirkerommet er alterbildet «Nåde» blikkfang: Kunstverket er sammensatt av malte treplater i ulike former, slik at det føres sammen til en helhet i kirkerommet.

Et utskåret, malt kunstverk med hjerteform pryder prekestolen. Sitatet «Men størst blant dem er kjærligheten»» er skrevet på en liten plate og montert over selve hjerteformen.

foto
velkomst: Allerede ved inngangspartiet på Reindalen kirke møter du kunsten – som en velkomst inn i den vakkert utsmykkede kirkebygningen. Foto: Privat Foto: Privat
foto
Utsmykning: Detalj fra Svein Arild Berntsens fargerike og symbolsterke utsmykning. Foto: Privat Foto: Privat