Når barnefestivalen på Senja arrangeres i år, vil Folkebladet, som tidligere år, være til stede for å rapportere alt det spennende som skjer der. Men i år blir det en litt annerledes dekning fra Folkebladet. For det blir ikke journalister fra avisa som skal dekke begivenheten. I stedet er det lokale ungdommer som skal få sjansen til å prøve seg i journalistyrket.

Spennende samarbeid

15 år gamle Rakel Zappa Solheim er en av festivalsjefene og hun forteller at det var de som kom på ideen.

– Dette er en festival for barna og derfor tenkte vi det ville vært gøy om det også var de som fikk lov til å dekke det som skjer på festivalen. Vi tok kontakt med Folkebladet og de syns det var et spennende prosjekt å være med på, forteller den unge festivalsjefen.

Folkebladet er nå på utkikk etter ti ungdommer i alderen 13 til 17 år, som har lyst til å dekke barnefestivalen på Senja den 9. og 10. juli.

– Det er lagt ut et søknadsskjema på Folkebladets nettside hvor ungdommer kan melde seg på. I søknaden ønsker vi at dem spiller inn en video hvor de forteller kort hvem man er og hvorfor man ønsker å være med, forklarer Camilla Solheim som er leder for dette samarbeidsprosjektet.

Journalistskole

Sjefredaktør i Folkebladet, Steinulf Henriksen, sier at det ikke er nødvendig med noen forhåndskunnskap for å være med.

– Ungdommer trenger ikke være redd for å søke, for de vil få god opplæring fra oss. Uka før festivalen starter vil vi arrangere en journalistskole som er gratis å være med på. Der vil ungdommen få undervisning og veiledning rundt det å planlegge, utvikle og gjennomføre en sending. Så hvis du er ungdom og ønsker å skape innhold som er rettet mot barn og unge, er det nettopp deg vi ser etter, sier Henriksen.

Ungdommene skal også få betalt for opplæringa og det de skal gjøre, slik at det kan være litt som en sommerjobb også. Folkebladet og festivalarrangøren satser på å la de unge fungere både foran og bak kamera.

Ungdommen får regien

Folkebladet-TV skal sende direkte fra barnefestivalen og målet er at det er ungdommen fra journalistskolen som skal ha ansvaret for sendingen.

– Denne direktesendingen er det ungdommen som får regi på og det er de som skal få bestemme hva sendingen skal inneholde og hvordan de skal utføre den. De må fordele arbeidsoppgavene mellom seg og finne ut hvem som ønsker å jobbe med det tekniske og hvem som skal jobbe foran og bak kamera. I tillegg vil de ha mulighet til å lage forhåndsinnslag som skal brukes i direktesendingen. Men hva disse innslagene skal inneholde er opp til dem. Men de skal selvfølgelig få god hjelp på veien, forklarer prosjektleder Solheim.

Sjefredaktør Henriksen forklarer at Folkebladet, i likhet med mange andre i mediebransjen, sliter med rekruttering – ikke minst av unge medarbeidere.

– Dersom sommerens journalistskole hjelper oss med å finne unge journalistiske talenter, vil det være ren lykke og en ekstra bonus for oss, sier Henriksen.

Gleder seg

Den gratis barnefestivalen på Lysnes ble arrangert for første gang i 2019 – da var det mer enn 1200 barn som deltok og det ble en kjempesuksess. I 2020 måtte de avlyse på grunn av koronapandemien. I fjor fikk de arrangert festivalen igjen, men med en begrensning på bare 200 deltakere. Nå gleder festivalsjef Rakel Zappa Solheim til å arrangere festivalen uten begrensninger.

– Vi gleder oss veldig og vi håper at mange barn kommer til Lysnes for å ta del i festivalen. Det vil være konserter og mange ulike aktiviteter som er knyttet opp til havet. Blant annet vil det være muligheter for å lære seg å ro båt, fiske og bygge båt. I tillegg vil det være mulig å prøve seg på klatring og vi blir også å ha åpen gård hvor barn kan hilse på dyr, forteller Zappa Solheim.

Her kan du sende inn søknad til Folkebladet innen 10. juni