BANDET F.A.K.S. ser på livet på sin nye CD.

SEKSTETTEN F.A.K.S. kommer opprinnelig fra Meløy i Nordland, ble startet i 2006 og debuterte i 2010 med albumet «Fri og litt farlig». Bandet gjør — ifølge sine nettsider — rundt tredve livejobber i året, og covrer både Åge Aleksandersen, Dum Dum Boys, ZZ Top og Robbie Williams. Bandets egne låter er et resultat av medlemmenes vidt forskjellige musikalske ståsted, litt rock, litt country, litt pop og annet materiale med høy partyfaktor. Nå foreligger albumet "Ser på live`", og i motsetning til hva tittelen kanskje umiddelbart gir inntrykk av, er dette et studioalbum, ikke en konsert-CD. Live-følelsen anes likevel, slik det ofte gjør hos scenevante band.

PÅ MANGE vis skinner også en del av inspirasjonen gjennom, for lydbildet er litt hvassere i kantene enn man kanskje hadde forventet. Trommer og rytmeseksjon ligger langt fremme i produksjonen, og albumet er fengende, for det er tempo over de fleste låtene. F.A.K.S. synger på norsk, og mye av bandets tekstmateriale er det vokalist Ståle Andersen som leverer. På «Ser på live»" er imidlertid halvparten av låtene skrevet av CD-ens produsent Fred Endresen og Olaf Øwre fra Finnsnes. Paret har i en årrekke har hatt et tekstsamarbeid, i 2010 med Grand Prix-deltagelse.

DET ER PÅ sett og vis mye nostalgi i de fjorten sporene CD-en inneholder. Referanser til Elvis og Chevrolet hører liksom med i den stilen bandet beveger seg i, og tekstmessig er det på mange måter et genretro repertoar F.A.K.S. byr opp til dans med. Du forventer ikke å høre de mest kreative krumspring hverken i melodier eller tekst i denne kategorien. Likevel er det hele pakket riktig så godt inn i fengende melodilinjer og et til tider rocka arrangement, hvor både hooks og breaks utfordrer det vanlige danseband-aktige lydbildet. Bandlivet på veien beskrives i den selvreflekterende låten «Gammelsalta sei», og et par tekstmessige godbiter finnes også. Ikke minst i låten «Trygve Gran» av Øwre/Endresen, hvor motivet med den gamle flyhelten både er uventet og vittig.

«SER PÅ live»" er et friskt og velprodusert album, og en god mulighet til å oppleve et sterkt live-band for de som ennå ikke har sett dem på scenen.

F.A.K.S - Ser på live' Foto: FAKS