I 25 år har programmet samlet Norge i sofakroken, og servert julekos og tradisjonsrike filmer som «Tre nøtter til Askepott» og «Reisen til julestjernen». Nytt i år er «Snøbarnas juletime» med animasjonsfilmer fra hele Norden.

Det melder NRK, Region Nord i en pressemelding.

I år som i fjor er Milla, Morten og hunden Saft på plass som vertskap når NRK i Tromsø inviterer til en tradisjonsrik start på julaften. Allerede klokken 7.30 kan man sku på TV-en, og med dyna i sofaen og julestrømpen klar, få en skikkelig dose julekos med gjester, konkurranser, vitser og sang. Sendingen varer helt til klokka 14, og filmer som «Tre nøtter til Askepott» og «Reisen til Julestjernen» vises i løpet av formiddag – tradisjon tro.

Lange forberedelser

Forberedelsene til Julemorgen har vært i gang i flere uker, og mye skal på plass når en 6,5 timer lang TV-sending skal forberedes.

– Nå har vi hatt prøver, øvd på manus og sunget julesanger i ukevis, smiler programleder Morten Strand, som gleder seg til å servere julekos til barn og familier over hele Norge sammen med programleder Milla og hunden Saft.

Julemorgen har 25-års jubileum i år, og ble sendt første gang i 1997. Den gang var det Nissa Nyberget og Elisabeth Lindland som holdt i tradisjonene. Selv om Julemorgen har fornyet seg siden den gang, er mye som før.

– Det er jo noen tradisjoner som har vært der i alle år, og som har blitt «hellige» for mange. Vi må være litt forsiktige med å endre på for mye, forteller programleder Strand.

Helt ferske animasjonsfilmer fra Norden

Redaksjonen bak Julemorgen håper likevel å skape nye tradisjoner for de minste med «Snøbarnas juletime», produsert av Qvisten Animation, med fortellinger fra Sverige, Norge, Danmark, Finland og Island. Blant historiene dukker vår egen Solan og Ludvik opp, og en tur til Finland og Mummitrollet. Det blir også fortellinger fra den folkekjære forfatteren Astrid Lindgren.

– Vi ønsker å gi noe spesielt til de yngre seerne som ikke har sett Julemorgen før og lage tradisjoner for dem også. Men kjernen i Julemorgen holder vi selvsagt fast ved, forteller manusforfatter Øyvind Stephansen.

Programleder Morten Strand har en klar oppfordring for den perfekte starten på jula: Alle burde skru på TV-en halv åtte på julaften!