MARTHE VALLE og hennes trio turnerer Arktis med varme.

MED SVALBARD onsdag, Dyrøy fredag og Skrova lørdag er det både et hektisk turnéprogram og en rundreise i et arktisk landskap kvartetten tilbakelegger. Men Valle har selv besøkt et vinterland lenger sør, som hjelpearbeider under flyktningestrømmen i Hellas, og vet at omsorgen trengs mer enn noen gang, selv der varmen finnes. Som kulturutøver med samfunnsengasjement blir hun en del av en tradisjon med sterke røtter i visesangen. Samtidig er hun så mye mer: Valle har sett det hun synger om, og hun vet at frosten skjærer også i sydlansk klima.

KONSERTEN, som er i regi av Kultur i Troms, presenterer på mange vis et tverrsnitt av nordnorske tekster. Der inngår også Valle selv — og Lars Bremnes’ gjendiktning av Bob Dylan — uten at den tematiske linjen brytes. Det er mye omsorg i Valles tekster, ikke bare direkte uttalt når motivet er morsrollen, men også i de behagelig lavmælte protestvisene, hvor bønnene hviskes mer enn de ropes og dermed blir så mer virkningsfulle. Valles erfaringer i kombinasjon med hennes kulturutøvelse blir en styrke ikke så mange sangere i dag kommer i nærheten av. Folkelig religiøsitet, Sølvi Ytterstads Fader Vår mot år 2000, aktualiseres enda mer sett i lys av dagens situasjon, samtidig som instrumentalintroen med bakgrunn i en av melodiene til ”Herre Gud ditt dyre navn og ære” fremtrer fremmedgjort og truende. Sjangerkrysningen er effektfull, ikke minst der referanserammene utvides. Med de musikerne Valle turnerer med, understrekes det ytterligere: Bendik Lund Haanshus på gitar, Håkon Mjåset Johansen på perkusjon og Håvard Lund på bassklarinett, som også har arrangert mye av Valles materiale før. De to avløser hverandre i å introdusere låtene, sømløst og sjarmerende løst sammensatt i et program som musikalsk blir uten dødpunkter.

”TENK OM”, singelen fra tidligere i vinter, blir en av kveldens siste låter. Den har vært mye spilt i radio den siste tiden, men det er uten tvil i en livesetting at Valles nydelige stemme kommer til sin rett, ikke minst takket være en uhyre velutført lydproduksjon. Det er varme og intensitet, og ikke minst en troverdighet som dyktige musikere fremhever.

PUBLIKUM får en ekslusiv fremføring av en låt som ennå ikke er utgitt. Det er all grunn til å glede seg til det kommende albumet.

Og til neste turné.