MED SITT ÅTTENDE album «Stifinner» har det vanligvis tungt rockeskodde bandet Blått & Rått også funnet nye musikalske stier med alt fra westernboots til myke mokkasiner og strandsandaler på beina.

LIKEVEL SITTER DET distinkte avtrykket av Blått & Rått igjen i fotsporene også denne gangen. «Stifinner» er produsert av den svenske Ulf Lundell-gitaristen og produsenten Janne Bark, som også har bidratt på låtskriversiden med «Bare en mann», en radiovennlig sak som likevel både har kvasshet og tyngde i bunnen.

DEN UMISKJENNELIGE råheten og det eksplosive rockeuttrykket til Blått & Rått er representert ved «Over grensen», en Twin Peaks-aktig sak om smugling og dop, og det å leve helt ytterst på grensen, så å si. Med god effekt gjøres det bruk av joik ved Lena Jinnegren, noe som tilfører låten et etnisk element.

TRØKKET OG tøffheten finnes også i rikt monn på «Tåkeferd», «Feil dame» og ikke minst på «Rart kor det kan snu», en låt om den største vandalen på ungdomsskolen, som senere gjør karriere som politiker og blir talsmann for lov og orden og strengere straff.

MYE OMTALTE og radiospilte «Mona» med tekst av dikterhøvdingen Arvid Hanssen er en løssluppen og sprudlende country-satire, et sjarmerende og uhøytidelig innslag på skiva. «Ingen kjenner dagen» er bandets litt filosofiske og underfundige kommentar til livet og så lite man vet om hva dagen vil bringe. Den alvorlige teksten ledsages av en lett slentrende og plystrevennlig melodi - en uvanlig og litt morsom kontrast. Behagelig for øret er også den rolige kjærlighetssangen «24-7», en James Taylor/Eagles-pastisje hvor en lett føler seg hensatt til vestkysten av USA i det musikalske - en nydelig duett mellom Svein Kaspersen og Lena Jinnegren.

DE FLESTE AV låtene på skiva bærer signaturen til Amundsen, Kaspersen og Alertsen. Så også med den episke avslutningslåten «Født kriger» som mannskoret Freidig fra Bardu setter sitt særegne stempel på med sine kraftfulle røster, alt sammen dyktig arrangert av Janne Bark i samarbeid med bandet selv. Et verdig punktum på det som kan bli deres aller siste plate, i alle fall hvis vi skal tro det bandet selv sier i sin pressemelding før utgivelsen.

BLÅTT & RÅTT har alltid hørtes enda bedre ut live enn på plate. «Stifinner» er etter undertegnedes syn den skiva som best har klart å fange bandets energi også i studio.

PS! LP-versjonen utelater låten «Fredløs» på grunn av manglende rillekapasitet på vinylpressingen.

Cover. Blått og Rått sitt åttende album "Stifinner". Foto: PRESSEFOTO