Slam-poeten og rapperen Ingvild Austgulen, med artistnavnet Nuorta, skriver tekster om fiskeripolitikk og oljeboring, kystopprør og kjærligheten til havet. Med base i Lofoten finner hun inspirasjon i livet, folket, kulturen og naturen langs kysten i Nord-Norge. Musikken blir til i tett samspill med gitarist Louisa Palmi Danielsson – og resultatet er en særegen kombinasjon av humor, satire, sjarkromantikk og beinharde protestviser. Like før helgen slapp duoen sin første single, «Fjellrypa».

Fra før er det blant annet kjent at en jazztrio tar turen, noe også "To Rustne Herrer" skal gjøre.

Utradisjonell

– Det er kanskje litt vanskelig å definere hva vi holder på med. Rap-vise-musikk, kanskje? På Kråkeslottet kan publikum vente seg en ganske utradisjonell musikkopplevelse. Jeg er inspirert av de gamle nordnorske poetene, så vi prøver å blande inn litt av det eldre i det nye som er vårt, forteller Austgulen.

– Vi skriver om politikk, om Nord-Norge og særlig kysten og havet; om fiskerpolitikk og miljøpolitikk spesielt og om ressursbruk, men også om tilhørighet til naturen på et annet nivå. Det åpner for et bredt spekter, i en litt ny sjanger.

Identitetskamp

Dermed skriver duoen seg også inn i den musikkhistoriske linjen som begynte på 1970-tallet, da nordnorsk visebølge vokste frem i en politisk ladet identitetskamp.

Ekstra interessant er det når budskapet i dag formidles i en relativt ny sjanger.

– Jeg er veldig inspirert av de mange som har brukt musikken og poesien til å ta del i samfunnsdebatten.

– Jeg har alltid vært mye engasjert i politikk, og rap og visemusikk er en sterk kombinasjon fordi du skaper noe fint samtidig som du engasjerer, sier Austgulen.

Formidling

Det er første gang hun kommer til Kråkeslottet. Gitarist Louisa Palmi Danielsson har vært her før.

– Jeg har drevet med slampoesi i to år nå, men som band er vi jo ganske ferske. Rap er dessuten en lur måte å formidle på for meg som har vanskelig for å fatte meg i korthet.

– Rap er den sjangeren hvor man kan få trøkt inn flest mulig ord i en låt. Så den passer perfekt for ei som har mye ho skulle ha sagt, ler Ingvild Austgulen.

Motta nyhetsbrev fra Folkebladet — klikk her for å melde deg på