Fiktiv dystopi som samtidig er virkelighetsnær

«Øya synker sakte» er en fiktiv dystopi, men i researchen fant Sanne Mathiassen ut at den ikke er så langt unna virkeligheten, heller.

NY ROMAN: «Øya synker sakte» er Sanne Mathiassens fjerde roman for unge voksne, en fiktiv dystopi, men som samtidig ikke er uten håp.   Foto: Eigil Korsager

kultur

Sanne Mathiassen, opprinnelig fra Trollvika ved Finnsnes, nå bosatt på Tranby i Viken, debuterte i 2012 med romanen «Dagene før mai». I 2014 kom «Bare en time til» og i 2019 «Ord som slutter på skap». Mathiassen er styreleder i Nordnorsk forfatterlag og har studert på Norsk Barnebokinstitutt. «Øya synker sakte» er hennes fjerde roman for unge voksne.

Miljøaktivisten Henny flytte til en tante ytterst i havgapet. Klimakrisen har truffet verden med full styrke, og for å hindre at øya skal synke, veies øyboerne hver måned. Det skaper problemstillinger: Må de selge en kommode eller slakte en ku hvis det blir for mye?