Pop-klassikere på nordnorsk

Marthe Valle og konserten «Oversett» kan oppleves på to scener i Midt-Troms denne uken: Onsdag i Løvhaugfjøset i Målselv, torsdag på Lysnes ungdomshus på Senja.

KONSERT: Marthe Valles vare formidlingsevne og samfunnsengasjement gjør henne til en av våre viktigste stemmer blant dagens kulturutøvere. I konserten «Oversett» formidler hun, Håvard Lund og Håkon Mjåset Johansen tidløse pop-klassikere i nordnorsk språkdrakt.  Foto: Presse

kultur

«Oversett» er et samarbeidsprosjekt mellom Marthe Valle, Håvard Lund og Håkon Mjåset Johansen, turneen er i regi av Kultur i Troms, og materialet som presenteres, er klassikere fra populærmusikkens internasjonale historie oversatt til nordnorsk. Tanken bak er at det nettopp er med blikket utenfra at man ser egen samtid best.

«Oversett» ble vist under Nordlysfestivalen tidligere i vinter og turnerer denne uke både i Troms og Nordland. På scenen tolkes materialet i nordnorsk språkdrakt av Marthe Valle på vokal og piano, Håvard Lund på vokal og bassklarinett og Håkon Mjåset Johansen på perkusjon. Felles for de tidløse tekstene i populærmusikken er nettopp at de formidler allmennmenneskelige forhold som apellerer til oss på tvers av både språk- og landegrenser. En ballade skrevet i New Orleans i 1969 kan like gjerne beskrive tilstanden til et nordnorsk tettsted i 2019.

Og for å snu perspektivet: Både Ibsen og Bjørnson reiste ut for å skrive om sin norske samtid.

Høy kvalitet

Med sin vare formidlingsevne og sitt samfunnsengasjement er Marthe Valle en av våre viktigste stemmer blant dagens kulturutøvere. I kombinasjon med Håvard Lunds arrangering og produksjon er «Oversett» en konsertforestilling med apell til et bredt musikkpublikum.

Lokal arrangør i Målselv er Kalottspel, på Senja er det Lysnes ungdomslag som tar imot konserten.

– Vi er selvsagt veldig fornøyd med å få denne trioen på besøk, og vi tenker at konserten passer perfekt i Løvhaugfjøset, forteller Nina Fjeldet, daglig leder for Kalottspel.

På Lysnes har suksessen med Senja barnefestival i sommer gitt mersmak. Nå vil ungdomslaget satse mer på kulturarrangementer og tar mål av seg til å arrangere tre-fire konserter i halvåret.

– Vi er kjempeglade for at Marthe Valle kommer til oss. Mange av sakene hun er opptatt av og tar opp, er aktuelle i dagens samfunnsdebatt. Med seg har hun noen av Norges aller fremste jazzmusikere, som i en årrekke har reist verden rundt med fantastisk musikk, forteller David Solheim i ungdomslaget.