Seks av ni søsken til Finnsnes kirke

Seks av søsknene Evensen fra Vesterålen spiller opp til konsert i Finnsnes kirke lørdag.

TIL FINNSNES: Søsknene Evensen spilte sin første konsert på Myre i 2017. Nå tar seks av de ni søsknene turen til Finnsnes for å spille i kirka. Foto: Privat 

kultur

Omtrent 10.000 norske barn har mer enn fem søsken. Men hvor mange av dem lever med en søskenflokk på ni? Og hvor mange av disse søskenflokkene inkluderer ni musikalske søsken? Og for å gjøre utvalget enda litt mindre: Hvor ofte finner du familier med ni musikalske søsken som klarer å samles for å spille inn plate i lag?

Antagelig finner du bare én søskenflokk av det kaliberet i hele landet: søsknene Evensen fra Øksnes i Vesterålen. For en tid siden ga de ut albumet «Takknemlighet» – som ærlig nok ble gitt ut i takknemlighet til foreldrene som ga dem musikkgleden inn med morsmelka.

– Tittelen uttrykker takknemligheten for det vi fikk i oppveksten. Sangen var veldig sentral heime. Mamma sang til oss om kveldene, og både hun og pappa var veldig glad i musikk. Da ble det mye leik med toner i oppveksten, og så ble det små duoer, trioer og kvartetter, sier Bernt Tore Evensen, som representerer alle ni, i en pressemelding til Folkebladet.

Vanskelig å samle alle

Kvartetter er ikke uvanlig, og heller ikke kvintetter og sekstetter. Men når man kommer opp til nonett er man et stykke utenfor vanlige ensembler.

– Jo, det er unikt. Og det er dét som er så gøy, innrømmer Bernt Tore Evensen. Han skynder seg å tilføye at på Finnsnes blir det seks. Det er vanskelig å samlet alle ni til samme tid.

– Men vi liker å være i lag. Og vi liker å synge. Når det da til og med kan låte bra, er det artig, slår han fast.

– Måtte gjøre noe mer

Albumet «Takknemlighet» sprang ut av noen oppfordringer om å synge inn noen sanger som mora Signe, hadde et forhold til. Musikken var stadig noe hun hadde glede av etter at hun var blitt demenssyk.

– Etter at hun døde, var det flere som sa til oss at vi måtte gjøre noe mer. Da satset vi, forteller Bernt Tore.

CD`en kom og er solgt i rundt totusen eksemplarer, noe de var strålende fornøyd med.

Seks av ni

Fem av søskenflokken – Karstein, Einar, Bernt Tore, Liv Anne og Torunn – bor i Øksnes, de andre fire er spredt omkring i landet: Arnor i Molde, Synnøve på Sørarnøy, Inger i Rosendal og Gunn Lillian på Karmøy.

Den første konserten var på Myre i oktober 2017 og det ble stappfull kirke. Nå prøver de seg i Finnsnes kirke 10. august.

– Det er ikke enkelt å samle alle, derfor er det bare seks av oss som blir å treffe på denne konserten, men tror vi det skal bli bra, forteller Bernt Tore, før han fortsetter:

– Vi synger de gode gamle schlägerne vi vokste opp med. Det er sangene fra CD-en pluss noen til, litt gospel og litt fra andre sjangre. Her er en best-of-parade fra kirker og bedehus, som, «Navnet Jesus», «Bred dina vida vingar», «Deg være ære», «Ingen er så trygg i fare», «O bli hos meg» og «O store Gud». Den yngste av oss har skrevet sangen; «Motorhavari». Alle sangene ønsker vi å formidle i en livsbejaende ramme.

Musikerne som er med er William Kildahl Andersen (Gibostad) på gitar, Skjalg Bjørnstad (Sortland) på piano, Ruben Fredheim Oma (tidligere Harstadværing) på bass og Svein Erik Pedersen (Bardu) på trommer.

– Vi tror dette vil bidra til å gi en musikalsk og verdifull opplevelse, sier Bernt Tore Evensen.