Lokal kunstner valgt til å lage ordførerkjede for Senja

Ordførerkjedet for Senja kommune skal brukes ved første kommunestyre, og nå har en lokal kunstner fått oppdraget med å lage kjedet.

VERKSTED: Her er Ina Gravem Johansen i fullt arbeid i sølvsmedverkstedet. Bildet er tatt ved en annen anledning.  Foto: Tanja Emilie Åmo

KJEDE: Smykkekunstneren Ina Gravem Johansen er godt i gang med arbeidet som skal bli det første ordførerkjedet i Senja kommune.  Foto: Ina Gravem Johansen

kultur

Det er den annerkjente smykkekunstneren Ina Gravem Johansen fra Kårvikhamn som har fått oppdraget med å lage ordførerkjedet for Senja kommune. Kjedet skal leveres til Senja 2020 innen 1. oktober og arbeidet er godt i gang.

– Vi ønsket en lokal leverandør av ordførerkjedet for Senja kommune og sendte forespørsel om å delta i konkurransen til fire mulige leverandører i området. Delprosjektet har tidligere hatt ansvaret for prosessen med å velge kommunevåpen for den nye kommunen, og selvsagt vil dette være det mest sentrale elementet i ordførerkjedet, sier Åsta Sortland.

Hun er leder for delprosjektet i Senja2020 som har vært medvirkende i prosessen med utvelgelsen av hvem som skulle tildeles oppdraget. Selve tilbudsprosessen ble håndtert av et eksternt firma, men delprosjektet hadde på forhånd satt en del krav til leveransen.

Viktig

– Det var også viktig at man skulle finne spor av de fire gamle kommunene i ordførerkjedet, enten i form av de gamle kommunevåpnene eller ved andre symboler som kjennetegner dem, slik som Kveita i Tranøy, årene i Lenvik, fjellene til Berg eller ankerkors i Torsken, sier Sortland.

I pressemeldingen blir det opplyst at andre krav som ble satt var av mer praktiske årsaker, slik som at kjedet skulle utformes slik at det ville henge stabilt og naturlig under bruk, og at det burde benyttes et materiale som ikke krevde hyppig rengjøring. I Gravem Johansens tilbudsbeskrivelse fremgår det at ordførerkjedet lages i vanlig smykkesølv, noe som ved korrekt oppbevaring vil gi minimalt vedlikeholdsbehov.

Kjedet

Ordførerkjedet vil bli totalt 120 cm langt, og kommunevåpenet til Senja kommune vil emaljeres med farget glassemalje, som er en vanlig teknikk å benytte i ordførerkjeder. Denne formen for emaljering gir klare farger og det mest eksklusive uttrykket innen emaljering.

Konstnadsrammen for anskaffelsen var på 150.000 kroner uten moms. Kostnaden for kjedet er på 100 000 kroner.