Lenvik Bibliotek

Byr på skrekk og uhygge fra Nord-Norge

Den nordnorske mesteren i uhygge besøker Lenvik Bibliotek helt på tampen av oktober i år.

Bokhygge: Biblioteksjef Kristin Strand Iden forsøker å skremme vannet av bibliotekar Arne-Harald Steilbu ved Lenvik Bibliotek. Duoen kan lokke med et foredrag av forfatteren Roald Larsen, som både skal snakke og presentere bilder, videoer og lydopptak fra det han skriver om.   Foto: Reidar Ingebrigtsen

Uhyggeskaper: Roald Larsen har samlet skremmende historier fra Nord-Norge siden 2002. Man finner dem i bokserien «Levende sagntradisjon fra Nord-Norge.  Foto: Arktisk Forlag

kultur

Forfatterbesøket er satt til torsdag 31. oktober, og foredraget legges denne gangen til lokalene i selve biblioteket. Ikke auditoriet, som man nå og da benytter til dette formålet.

– Jeg vet ikke om det ville vært mulig å få Roald Larsen hit tidligere i år, han er jo ganske etterspurt som foredragsholder. Men uansett synes vi dette er et foredrag som passer bedre om høsten når nettene er begynt å bli lange enn på en lys sommerkveld, forklarer bibliotekar Arne-Harald Steilbu, som er den på Lenvik Bibliotek som har vært i dialog med forfatteren.

Som alle forfatterbesøk og arrangementer på Lenvik Bibliotek er også dette lagt til en torsdag på kveldstid. Med fri inngang og stor mulighet for såkalt enkel bevertning bestående av kaffe og kaker.

– Jeg må bare innrømme at jeg selv ikke har lest noen av bøkene til Roald Larsen. Men vi har dem til utleie på biblioteket, og utleiefrekvensen er bra. Men ikke ekstraordinært bra, presiserer Steilbu. Han regner likevel med at interessen for foredraget vil bli ganske stor.

– Roald Larsen har jo samlet inn historier om noe som mange er interessert i. Kanskje ikke minst bra voksne mennesker som selv har voks opp med en fortellertradisjon i hjemmet der spøkelseshistorier ofte sto på programmet. Men med TV-programmer som «Åndenes Makt», som virker å være veldig populært, tror jeg dette er et foredrag som vil interessere mange. Også de som ikke har leste bøkene til Roald Larsen.

Mer enn ord

– Er bilder også inkludert i dette foredraget?

– Ja, og faktisk ikke bare bilder. Larsen har opplyst at han kommer til å benytte seg av en PowerPoint som i tillegg til bilder også innholder film og lydopptak, så dette ser ut til å bli en særdeles spennende opplevelse.

– Vil det være mulig å stille forfatteren spørsmål?

– Jeg har ikke klarert dette med ham, men det går jeg sterkt ut fra. De fleste forfatterne som gjør foredrag pleier å sette av tid til dette mot slutten av det. Det jeg derimot er helt sikker på er at Roald Larsen om ønskelig signerer egne bøker.

I et intervju med Folkebladet i fjor høst fortalte Roald Larsen blant annet også om egne opplevelser, som bare kan beskrives som uforklarlige. Det at han både fremlegger bilder, video og lydopptak i fordraget tyder på at han gjort både filmopptak og lydopptak under sine intervju med kilder til historiene i bokserien. Noe som også har foregått i såkalte hjemsøkte hus. I så fall har publikum en ganske spesiell opplevelse i vente.

Akademisk tilnærming

– Uten å være ekspert på området regner jeg med at Larsen som akademiker og forsker også har en akademisk tilnærming til denne materien. Det forteller meg at dette foredraget også kan ha interesse for fagpersoner som lærere og lignende, da spøkelseshistorier fra Nord-Norge også er en del av vår felles kulturarv. Kanskje er det forskeren i ham som har vekket nysgjerrigheten hans på dette området, sier Steilbu.

I bokserien «Levende sagntradisjoner fra Nord-Norge» har Roald Larsen også nedtegnet en del meget spesielle hendelser fra Midt-Troms, også fra såkalt nyere tid.

– Det er vel ikke urealistisk å tenke seg at Larsen kommer inn på historier han har samlet fra vårt nærområde i foredraget sitt. Men han tar uansett utgangspunkt i denne bokserien i foredraget sitt, så det er kanskje ikke egnet for personer som er mer enn vanlig lettskremte, spøker Arne-Harald Steilbu.

Selv promoterer Lenvik Bibliotek foredraget som formidling av skrømt og gjenferd i lokalene sine, så muligheten for en ganske spooky aften blant bokhyllene bør absolutt være til stede.