Riksteatret med vårens storsatsning til Finnsnes

Formidler en historie med mange lag

Riksteatret har lagt ned mye arbeid i dramatiseringen av det som trolig er Tarjei Vesaas´ hovedverk.

MALERISK En scene fra Riksteatrets oppsetning av «Fuglane». Romanen mange beskriver som den norske forfatteren Tarjei Vesaas´ hovedverk. Forestillingen er satt opp i Kulturhuset på Finnsnes onsdag 3. april. Finnsnes er der eneste stedet i Midt-Troms Riksteatret besøker med denne oppsetningen.  Foto: Erik Berg

KLASSIKER «Fuglane» ble utgitt i 1957. Romanen er tidligere blitt dramatisert både for film og teater, men aldri av Riksteatret før.  Foto: Forlag

«Fuglane»
  • Av Tarjei Vesaas
  • Produsent: Riksteatret
  • Regi: Lasse Kolsrud
  • Spillested: Kulturhuset på Finnsnes onsdag 3. april
kultur

Det opplyser informasjonsrådgiver og pressekontakt Helge Rekdal ved Riksteatret.

– Det er klart at vi fra Riksteatrets side har lagt ned mye arbeid og ressurser i dette storverket av Tarjei Vesaas. Dette er jo en materie man nærmer seg med ærbødighet, og alle som medvirker ønsker at resultatet skal bli best mulig. Det mener jeg at det er blitt, og denne oppsetningen var noe vi gledet oss til å dra ut og vise frem i by og bygd, sier Helge Rekdal.

– Av bildene man ser kan scenografien minne om et Rembrandt-maleri.

– Takk for det, men så har scenograf Milja Salovaara også jobbet veldig intens for å gi forestillingen det uttrykket hun ønsket. Det hun har gjort er veldig spennende, og det samme gjelder for regissør Lasse Kolsruds arbeid med skuespillerne. Man vil oppleve ting på scenen her som man trolig ikke har opplevd før.

– Er dette første gang Riksteatret setter opp «Fuglane»?

– Ja, og vi følte at tiden var mer enn moden til å gjøre det. Men denne romanen er som du sikkert vet tidligere dramatisert både for film og teater. Men for oss er dette første gang.

– Dere er kommet godt i gang med turneen. Hvordan har mottakelsen vært så langt?

– Ja, så godt at når vi kommer til Finnsnes så er vi faktisk på tampen av turneen. Men mottakelsen hittil har vært veldig god, både fra kritikere og publikum. Jeg fikk nylig en telefon fra en mannsperson fra Bergen, som hadde sett forestillingen, og ikke kunne få rose nok den jobben vi hadde gjort med den. Finnsnes er forresten et sted vi liker å komme til. Vi opplever at stadig flere der kommer på forestillingene våre, og vet å sette pris på at vi kommer.

Kompleks

– «Fuglane» ble utgitt for over 60 år siden. Kommer det mest bra voksne mennesker på denne forestillingen?

– Det også, selvsagt. Men en hel del av de som sitter i salen rundt omkring er også unge mennesker som går på videregående. Vesaas og «Fuglane» går jo rett inn i pensumet deres. Vårt inntrykk er at også unge mennesker setter pris på det de ser og hører.

– «Fuglane» er en forholdsvis kompleks historie, med mange lag, som man ofte uttrykker det.

– Det er den. Det er også en roman som kan tolkes forskjellig fra leser til leser. Noe man også gjør. Det vil si at det er litt å jobbe med her.

– Litteratur har jo den fordelen at man kommer inn i hodene til karakterene. Hvordan klarer man å formidle tankene disse har på en scene?

– Det tror jeg du skal spørre skuespillerne om. De gjør en glimrende jobb med akkurat det, og i «Fuglane» er dette ivaretatt på beste måte.

– Er «Fuglane» årets storsatsning fra Riksteatret?

– Vi har flere storsatsninger dette året, også for barn. Men med så mange skuespillere på scenen og alt rundt kan jeg trygt svare at dette er vårens storsatsning innen denne sjangeren. «Havboka» var også en storsatsning, men den er en monolog med kun én skuespiller på scenen. Men ja, «Fuglane» er en stor og svært påkostet produksjon.

Selger godt

– Kan denne oppsetningen også være en renessanse for Tarjei Vesaas´ forfatterskap?

– Det kan den utmerket godt være, og jeg ser ikke bort fra at det kan føre til økende interesse for hans forfatterskap. Men uavhengig av dette så er Vesaas en våre mest betydelige forfattere, med et svært spennende forfatteskap. Som hele landets teater er vi forpliktet til å bringe vår rike kulturarv ut til folket. Mitt råd er at man går og ser denne forestillingen, som jeg mener vil være en stor berikelse også for personer som ikke har lest romanen den er basert på.

Markedskonsulent og teaterkontakt Vibeke Johnsen ved Kulturhuset på Finnsnes kunne allerede i begynnelsen av denne uka opplyse at det er solgt over 150 billetter til denne forestillingen.

– Det vil si at det fortsatt er bra med ledige seter, men hvis man er ute etter å sikre seg gode plasser bør man ikke vente for lenge nå. Jeg tror at «Fuglane» kommer til å få et meget bra besøk, understreker Johnsen.