Tilbake med kulturkvelden etter ett års fravær

«Kom til Senja» er overskriften på årets skoleforestilling signert Silsand barneskole.

KOR: Sunniva Tøllefsen (fra venstre foran) og Marie Lind Jacobsen i fjerde klassetrinn er solister på låten «Å kunne æ skrive» av Lars Bremnes i skoleforestilllingen «Kom til Senja» i Kulturhuset på Finnsnes 27. og 28. februar. Resten av klassetrinnet i bakgrunnen skal kore for duoen.   Foto: Reidar Ingebrigtsen

Per i dag er det 10-15 ledige plasser på begge forestillingene

Turid Olsen

PROGRAMLEDERE: Emma Nyborg (fv), Jakob Elia Stellmacher og Victoria Spjelkavik fra sjuende klassetrinn er konferansierer på Kulturkvelden til Silsand barneskole.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

ANLEGGSARBEIDERE: Noen av elevene i sjette og sjuende klassetrin, slik man får se dem i full mundur på scenen under Kulturkvelden.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

kultur

Tittelen på Kulturkvelden. Eller Kulturkveldene, det er to av dem, står i tidens tegn.

– Det meste dreier seg jo om Senja i disse tider. Det skal bli en ny og større kommune med det navnet, pluss at en hel del andre ting, blant annet skoler, heter Senja uten at de er lokalisert til øya. Senja er også et stadig mer aktuelt reisemål, og er blitt ganske kjent. Også utenfor landets grenser, påpeker lærer Turid Olsen ved Silsand barneskole, som har hatt et slags hovedansvar for den årlige Kulturkvelden i en årrekke.

– Hvilke arrangement er dette i rekken?

– Vi har holdt på med disse Kulturkveldene i 30 år, men årets skoleforestilling er likevel ikke den 30. i rekken. I fjor fikk vi for eksempel et nytt innslag i lærerplanen å ta oss av, som gjorde at vi ikke fikk tid til å arrangere noen forestilling,. Det vil si at årets Kulturkveld er den 28. eller 29. i rekken, forklarer Turid Olsen.

– Hvordan tok elevene det?

– Mange av dem var veldig skuffet. Det har vært en lang tradisjon ved skolen vår at vi hvert år steller i stand disse skoleforestillingene, vårt inntrykk er at elevene liker å jobbe med dem.

Ett klassetrinn mindre

– Dere skal ha to forestillinger i Kulturhuset på Finnsnes i neste uke. Er begge som vanlig utsolgt?

– Dette er noe vi faktisk var ganske spent på i år, fordi vi på grunn av innstramming på regelverket på garderobeforhold ved Kulturhuset ikke kan ha med oss andre klassetrinn i forestilllingen. Per i dag er det 10-15 plasser ledige plasser på begge forestillingene. Det synes vi er et veldig bra salg, forholdene med at det i år vil være noe mindre elever på scenen tatt i betraktning.

– Hvor mange elever er det?

– Med bortfallet av andre klassetrinn står i vi igjen med omlag 150 elever, som man vil se i sving på scenen.

– Hvor lenge varer forestillingen?

– Det ser ut til at vi lander på rundt to timer, men da er en halvtimes pause medregnet. I pausen sørger foreldregruppa for kafésalg i foajeen både oppe og nede. Så da kan man få noe å spise og drikke, og sikkert også få seg en liten prat med venner og bekjente. Det hører med.

– Hva kan dere by på i årets forestilling?

– Sang og musikk, dans og drama, samt at det er laget filmer som vises på storskjerm. Jeg har ikke oversikten over absolutt alle innslagene i forestillingen, men er ganske sikker på at vi vil ha en fin miks å tilby publikum.

– Når flytter dere over til Kulturhuset på Finnsnes?

– Tirsdag i neste uke. Da skal det blant annet vær lyd og lys-prøver. Mandag tar vi en gjennomgang i Silsandhallen, da vil Veronica Stensrud fra kulturhuset være til stede, slik hun også vil være under prøvene på Finnsnes.

Konferansierer

Tradisjonen tro er også jobben med å lose publikum gjennom forestillingene overlatt til elever ved skolen. Årets konferansierer er Emma Nyborg, Victoria Spjelkevik og Jakob Elia Stellmacher fra sjuende klassetrinn. Stellmacher, som er elev på linjen for tangenter ved Kulturskolen i Lenvik, bedyrer at han ikke engang skal være i nærheten av et piano i løpet av sitt opphold på scenen.

– Vi skal bare presentere innslagene i forestillingen, men vi skal også medvirke i den store fellesavslutningen, forklarer Emma Nyborg.

– Men dere har vel også en liten vits på lager?

– I grunnen ikke. Vi skal kun fortelle om det som skje, og hvem som medvirker i innslagene.

Til solister i fremføringen av Lars Bremnes-låten «Å kunne æ skrive» har skolen valgt ut Sunniva Tøllefsen og Marie Lind Jacobsen fra fjerde klassetrinn. En duo som ifølge Turid Olsen fikser dette med vokaljobber særdeles godt. Resten av klassetrinnet skal medvirke på kor og refreng.

– Vi synes at dette er en veldig fin, rolig og stemningsfull sang, som også har en tekst som er litt rørende, sier Sunniva Tøllefsen?

– Å skulle opptre foran så mange mennesker er dere selvsagt ikke noe nervøs for?

– Jo, litt. Men vi håper og tror at det kommer til å gå bra. Vi liker veldig godt å synge.