– For de som tar i på dette kan det bli god butikk

Sett på bakgrunn av antall innbyggere i Salangen og Harstad er teaterinteressen i Salangen større enn i Nord-Norges tredje største by.

Kysthistorie: HT-oppsetningen «De Usynlige», som er basert på en roman av Roy Jacobsen, handler om et lite øysamfunn på Helgelandskysten i begynnelsen av 1900-tallet.  

Min oppfordring er: Lag kafé. Tjen på det, og kom økonomisk godt fra det

Kurt Jan Kvernmo, kultursjef i Salangen

Interesse: Kultursjef Kurt Jan Kvernmo opplyser at interessen for teater i Salangen er stor.  

kultur

Det opplyser kultursjef i Salangen, Kurt Jan Kvernmo, som blant annet har ansvaret for kino- og teatertilbudet i Midt-Troms-kommunen.

– Når det gjelder akkurat det, altså interessen for teatertilbudene vi har i vår kommune, så liker jeg å sammenligne oss med andre. Her kommer Salangen veldig godt ut sammenlignet med andre kommuner og tettsteder. Faktisk også når det gjelder Harstad, der interessen for teater er mindre enn her i Salangen sett på bakgrunn av antall innbyggere begge steder, forklarer Kvernmo.

Onsdag 6. januar, dagen etter at Hålogaland Teater (HT) har besøkt Kulturhuset på Finnsnes med forestillingen «De Usynlige», stopper turnébussen i Salangen. Finnsnes og Sjøvegan er de eneste stedene i Midt-Troms som HT besøker med denne oppsetningen. Neste stoppested er før nevnte Harstad.

Kafétilbud

Salangen Kulturhus har også en kafé som kalles for Lysthuset, som vesentlig drives på frivillig basis.

– Med de innsparingene som kommunen gjør er det umulig for oss å drive ordinær kafédrift der. Vi er derfor avhengig av interessen fra lag og foreninger i bygda til å gjøre dette. Heldigvis er det noen som er interessert i det, forklarer Kvernmo.

– Det pleier å være kafédrift i forbindelse med seniorkinovisninger. Legger dere opp til det samme i forbindelse med teaterforestillinger?

– I høyeste grad. Og her kan vi tilby lag og foreninger som ønsker å ha kafédrift en for dem veldig gunstig løsning med et helt nytt og oppdatert kjøkken som de i likhet med kafélokalet får benytte gratis.

– Så dette er noe du oppfordrer lag og foreninger til?

– Ja, og for de som tar i på det kan være god butikk. Kommer det for eksempel 150 mennesker på en forestillingen kan man sitte igjen med en fin inntjening. Så min oppfordring er: Lag kafé. Tjen på det, og kom økonomisk godt fra det.

Interesant tema

– På Finnsnes er det humorteater som selger best. Er det samme tilfelle hos dere?

– Helt klart, med forestillingen «Den fordømte nordlendingen» solgte vi ut tre fulle kulturhussaler. Men vi har også godt besøk på såkalt seriøst teater. Interessen for teater er som nevnt generelt stor i Salangen.

– Hva tror du om interessen for «De Usynlige»?

– Jeg tror at den kommer til å bli bra. Forestillingen baserer seg på en roman av Roy Jacobsen, som er en veldig anerkjent norsk forfatter. Den har også profilerte skuespillere som Guri Johnson på rollelisten. Den har i tillegg et interessant tema som mange av de som bor langs kysten i Nord-Norge bør ha et forhold til.

– Er det solgt noen billetter til denne forestillingen?

– Ikke ennå, så vidt jeg vet. Men så har vi ennå ikke rukket å promotere den. Det vil trolig skje på slutten av denne måneden.