Damene i danseteatret «Patina» trakk stinn brakke under Festspillene i Nord-Norge

Nå følger de opp med en liten turné

De siste ukene har de 27 damene som medvirker i danseteatret «Patina - å eldres med glans» brukt til repetisjonsøvelser. Nå er de klar for en liten turné.

MEDVIRKER Fra venstre Randi Sørensen, Kirsten J. Lyngås, Liv Simonsen. Synnøve Berntsen, Arna Heitmann Olsen og Karin T. Olsen. Sistnevnte er produsent for danseteatretprosjektet «Patina - å eldres med glans». Nå skal forestillingen vises i Istindportalen i Heggelia, Narvik Kulturhus og Kulturhuset på Finnsnes.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

PREMIERE Bildet er fra premieren i Harstad Kulturhus under Festspillene i Nord-Norge i sommer. Der ble den sett av 600 mennesker, som er fullt hus.  Foto: Helene Juul

PAUSE Damene som medvirker i danseteatret «Patina» tar en liten kaffepause under øvingen i Kulturhuset på Finnsnes denne uka.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

kultur

Det er kulturhussjef Karin T. Olsen ved Kulturhuset på Finnsnes som er produsent for danseteatret «Patina- å eldres med glans», som hadde premiere i et smekkfullt Harstad Kulturhus under Feststilliene i Nord-Norge i sommer. Alle som medvirker i forestillingen er fra Midt-Troms. De fleste har erfaring fra turn og vanlig selskapsdans.

Stoppested

– Første stoppested i turneen er Istindportalen i Heggelia førstkommende mandag 15. oktober. Dagen etter står Narvik Kulturhus for tur, mens vi avslutter turneen i Kulturhuset på Finnsnes torsdag 18. oktober, forklarer Karin T. Olsen, som mener dette er en forestilling som passer for hele familien.

Danseteatret er opprinnelig skrevet og koreografert av Arne Fagerholt. Som instruktør for sin oppsetning har produsenten fått den profesjonelle danseren og instruktøren Hege Holte Østbye, som har brukt de siste ukene på «repetisjonsøvelser» med Midt-Troms-damene i storsalen i Kulturhuset på Finnsnes.

– Forestillingen handler om kvinners liv, fra fødselen og opp til godt voksen alder. På veien er den innom oppturer og nedturer, gleder og sorger og opprør som de fleste kvinner gjør underveis, forklarer Karin T. Olsen.

Litt i tenkeboksen

Noen av kvinnene som medvirker i oppsetningen måtte litt i tenkeboksen før de bestemte seg for å bli med på laget.

– Jeg ble kjent med dette prosjektet da det ble presentert i lokalavisen, der Karin T. Olsen gikk ut og etterlyste bra voksne kvinner. Jeg syntes det hørtes spennende ut, og ble til min store overraskelse godkjent, forteller Randi Sørensen fra Finnsnes.

Kirsten L. Lyngås er også fra Finnsnes.

– I yngre år var jeg aktiv i en turngruppe i FIL. Jeg forsto at Karin T. Olsen først og fremst var ute etter damer som var kommet i pensjonistalderen fordi disse ikke var opptatt med jobb og kunne øve på dagtid, forklarer hun.

– Jeg har sagt at dette var noe jeg hadde lyst til å være med på så lenge bussen jeg må ta ikke blir stoppet av snø eller ras, sier Liv Simonsen. Hun bor i Senjahopen, og har atskillig lenger vei til Kulturhuset på Finnsnes enn Sørensen og Lyngås.

– Selv ikke når jeg har stått og ventet på bussen i alt annet enn godt vær har jeg angret på det. Men jeg må stå tidlig opp for å rekke den, og er ikke hjemme igjen før om kvelden. Hele dagen går med på de to øvingene vi har i uka. Men det er mer enn verdt det, påpeker Simonsen.

Gode opplevelser

Synnøve Berntsen bor i Øveråsen på Senja. Hun valgte å søke råd hos sin datter, som er profesjonell skuespiller, da hun ble tilbudt en plass på laget.

– Hun sa at jeg aldri kom til å angre på det hvis jeg ble med på dette prosjektet. Det har jeg heller aldri gjort, dette er noe av det fineste jeg har vært med på. Det har vært utrolig morsomt, sier hun.

Arna Heitmann Olsen er fra Målselv. Hun kjenner produsenten for forestillingen bedre enn de fleste, da Karin T. Olsen er hennes datter.

– Jeg liker det felleskapet vi har fått i gruppa. Vi er blitt en sammensveiset gjeng som etterhvert også er blitt svært gode venner. Som alle andre synes jeg at premiereforestillingen i Harstad var en utrolig flott opplevelse og et godt minne for resten av livet, understreker Olsen.

– Da Arne Fagerholt laget denne forestillingen sa han at det var for å få eldre damer til å funkle. Og at den skulle være en hyllest til våre mødre, bestemødre og oldemødre. Det er «Patina» også blitt, og jeg oppfordrer flest mulig til å få med seg denne fantastiske forestillingen med alle de fantastiske damene, slutter Karin T. Olsen.