Lill-Karin Jensen har tidligere utgitt heftene «Med pinner og garn», «Tommeltotten» og «Senjavotter og Senjalester», som i likehet med det fjerde heftet kun innholder egenkomponerte strikkemønster. Det hittil siste mønsterheftet har fått tittelen «Petrikkagenseren og Petrikkahua», og tar som tittelen hentyder for seg nye strikkemønster for genser og luer. Mønstertittelen er langt fra tilfeldig.

– Jeg tenkte at genseren måtte få et navn som ikke var brukt før av andre. Da falt valget på navnet Petrikka. Genseren i det nye heftet er altså oppkalt etter en av mine oldemødre som hette Hanna Petrikka, forklarer Lill-Karin Jensen.

Trykkes i ukeblad

Lill-Karin Jensen lærte selv å strikke av sin mor, men har også latt seg inspirere av sin bestemor.

– En sommer, da jeg bare var en liten jente, var jeg på besøk hos bestemor i mange dager. Der satt jeg ofte ved veven og fulgte med mens hun arbeidet. Det var spennende å se på hvordan hun planla fargene i mattene hun vevde. Jeg er ikke i tvil om at jeg lærte en god del om fargesammensetning av henne, sier mønsterkomponisten.

Ukebladet «Familien» har også fattet interesse for mønstrene til Lill-Karin Jensen.

– Etterhvert, trolig i løpet av denne høsten, vil oppskriften til Petrikkagenseren og Petrikkaluen komme på trykk i ukebladet «Familien». Det samme vil åtte av mønstrene fra heftet «Tommeltotten». Ukebladet har også tatt sine egne bilder av genseren på sin egen modell, forteller Jensen, som synes at det er veldig hyggelig at mønstrene hennes kommer på trykk i «Familien».

– På den måten kan hele landet bruke mønstrene jeg har laget, men velge sine egne fargesammensetninger om de ønsker det.

– Hvilke tilbakemeldinger får du på disse mønsterheftene?

– Tilbakemeldingene er veldig positive. Det er veldig mange som er interessert i strikking, og det ser ut som interessen bare øker, også blant unge, noe som fører tradisjonen med strikking videre.

– Kan det som Jenny Skavlan gjør ha noen innvirkning på dette?

– Det kan det sikkert, selv om hun ikke driver med akkurat det. Men både Dorthe Skappel og Vendela Kirsebom driver med strikkemønster, og det har nok litt å si for interessen at så profilerte personer som dem gjør det.

Flere utgivelser

– Kommer det flere utgivelser med dette temaet fra deg?

– Det gjør det helt sikkert, jeg synes at det er interessant og spennende å lage nye mønster.

– Er de nye mønstrene inspirert av Nord-Norge på noen måte?

– I grunnen ikke, det er mønster som er gangbar over hele landet. Men tidligere, blant annet med Senjavotten, har jeg jo latt meg inspirere av øya jeg bor på.

– Hvordan jobber du ut ideene dine?

– Jeg prøver dem ofte ut på spesielle rutemønsterark som brukes til dette. Som regel blir det et eller annet til slutt.

Lill-Karin Jensen har i tillegg til de fire strikkebøkene tidligere utgitt diktsamlingene «Isrosa», «Strå i novembervind» og «Vinterkvila», samt romanen «Perler og arr».

– Jeg tenkte først å utgi stikkemønstrene i bokform, men valgte å gi dem ut i hefter. Hefter er mye billigere å anskaffe seg enn en bok. Spesielt for helt unge mennesker har nok prisen en del å si, påpeker Lill-Karin Jensen.

FORSIDE: Marneleth Maputol-Jensen, Lill-Karin Jensens svigerdatter, er modellen på forsiden av strikkeheftet. Foto: Lill-Karin Jensen/Utgiver
PRODUKTIV: Lill-Karin Jensen har både skrevet diktsamlinger, en roman og strikkebøker. Foto: Reidar Ingebrigtsen
BAKSIDE: På heftets bakside finner man blant annet en oversikt over Lill-Karin Jensens tidligere utgivelser. Foto: Utgiver