Kulturfestivalen arrangeres 7. – 8. september i Aursfjorden ved Malangen i Balsfjord. Første programslipp er «Hyllest til Jens Halvdan», en forestilling basert på Jens Halvdan Mosli (1944-2008) sine tekster og hans historie. Bidragsytere er Arild Gjerde som konferansier, Malangskoret, Malangsrevyen og flere lokale artister med tilknytning til Moslis liv og virke.

Heimstaddiktning

– For meg personlig er hans fine og vare «Sandselva» et klassisk eksempel på hva norske litteraturhistorikere kaller «heimstaddiktning», med det lokale fellesskapet som sentralt tema. Jens Halvdan fortjener vår hyllest, skriver Gjerde i pressemeldingen.

Moslis første erfaring med teater- og revylivet fikk han på Gibostad tidlig på 1960-tallet, som elev og senere fjærkrerøkter på Troms Landbruksskole. Han debuterte som skuespiller i hovedrollen som Vielgeschrey i Holbergs komedie Den Stundesløse, fremført på samfunnshuset på Gibostad. Nye opptredener ble det igjen da Rambergstua på hjemstedet i Malangen stod ferdig i 1968 – etter fire års iherdig dugnadsinnsats.

– Hvis noen skulle bli dømt for farskapet til det nå så blomstrende revymiljøet i Malangen, må det være Jens Halvdan! De årlige julerevyene på Rambergstua ble snekret sammen i full fart av ferierende studenter og skoleelever, med Jens Halvdan som kreativ tekstforfatter, og visene fra hans hånd spratt frem ved ulike anledninger, det være seg for revyer, gubberenn, bryllup, fødselsdager og andre jubileer, påpeker Gjerde.

Gjendiktninger

Etter utdanning og en rekke yrkesverv i landsdelen flyttet Mosli i 1980 tilbake til Malangen med familien. Her utfoldet han seg som tekstforfatter, gjendikter, sanger og revyskuespiller, og Malangen inspirerte han til klassiske dikt som «Sandselva» og revyviser som «Malangsveian» og «Han Iver ifra Malangen». Moslis gjendiktninger av Evert Taube-tekster til nordnorsk dannet grunnlaget for en meget vellykket forestilling i 1990 ved Hålogaland Teater. Mosli engasjerte seg politisk som medlem av kommunestyret i Balsfjord og som fylkestingsrepresentant. Han ble valgt leder i Norsk Amatørteaterforbund, et frivillig verv han beholdt i flere år.