Fredag kveld i Finnsnes kirke kunne Gisundkoret nok en gang glede sitt publikum med mye velklang og glede. I programmet for Midt-Sommer gospel stod det et sitat fra Søren Kirkegård: ”Glede er meddelsom og derfor underviser ingen bedre i glede enn den som selv er glad” og det var nettopp det Gisundkoret, dirigert av Eva Line Nergård, gjorde. Man ble veiledet gjennom gospelverdenen med mye smil, velklang og smittende glede.

Og hva annet kunne man starte med enn ”O happy day”! Den ble fulgt av ”Night train to Memphis” og ”When you there”. Den siste med Christiane Rørbakk som vokalist.

Dirigent Eva Line Nergård gav de omkring 230 publikummere en skikkelig innføring I hva gospel er. Gospelmusikk eller evangelisk sang er en åndelig kristen musikkretning som oppstod i USA på slutten av 1800-tallet. Det finnes flere typer gospel og den varierer fra kultur til kultur, så det er ingen fasit på hva gospel egentlig er. Noe av den tidlige gospel som kom, ble benevnt svart gospel, siden det ofte var mørkhudede personer som sang denne musikken. Foregangspersoner var Thomas A. Dorsey og Mahalia Jackson. De turnerte sammen med stor suksess og la grunnen for en musikkstil som fikk stor betydning. Negro spirituals i seg selv er et resultat av en krysning av afrikansk og europeisk musikk og europeisk kristendom, var noe av det hun fortalte undervegs i konserten.

Konserten varte i omkring en og en halv time og publikum var med hele tiden. Man klappa takten, nynna og sang med og sannelig var det ikke noen som også prøvde seg på å stå og klappe i ekte gospel stil. Og det hele oppmuntret av en smilende og gledespredende dirigent. Man fikk glede seg sammen medd koret i 17 forskjellige gospelsanger, med også Eva Line Nergård, Linda Hansen, Evylin Jakobsen, Hilde Modell, Rigmor Jensen og Linda Hansen som vokalister. Og selvfølgelig hadde man et orkester som bakka opp, med Cato Simonsen på piano, Sigmund Nilsen på gitar og Tore Lind på bass.

Stående applaus til slutt og man gav seg ikke før man fikk ”You never walk alone” som ekstranummer.

- Hvorfor gospel, Eva Line Nergård?

- Vi har hatt samarbeid med andre kor om gospel. Blant annet med Gryllefjord sangkor og Finnsnes korforening og Care Gospel fra Harstad. Vi oppdaget at folk liker denne sørstatsmusikken. Det er ikke moderne musikk, det er en del gamle sjangere inne gospel. Og en del av årsaken er nok også at dirigenten selv er meget glad i denne musikken, sier hun smilende.

Gisundkoret dirigert av Eva Line Nergård. Foto: Birger Caspersen
Eva Line Nergård. Nergård var også vokalist. Foto: Birger Caspersen
Christiane Rørbakk var en av flere dyktige vokalister. Foto: Birger Caspersen
Omkring 230 tilhørere hadde funnet vegen til Finsnes kirke. Foto: Birger Caspersen