Renommeet til en av landets mest særegne kulturscener, det ombygde høyloftet i fjøsen til Sverre Hågbo, gjør at selv godt meritterte artister gleder seg litt ekstra når turen legges til Målselv neste torsdag.

– Dette blir kjempespennende. Jeg har hørt at det kyr i kjelleren? Det kommer til å passe oss godt, ler Hogne Rundberg, bassist i Violet Road.

To konserter

Selv om de aldri har stått på scenen i Kulturlåven før, har brødrekvartetten i Violet Road, Håkon, Hogne, Halvard og Herman Rundberg fra Kåfjord, nær familiær tilknytning til bygda: Til onkel Sveinung på Moen, hvor Rundberg-brødrene tilbragte både helger og ferier i oppveksten. Og da de først skulle til Kulturlåven, måtte det ikke mindre enn to opptredener til: Da alt omsider klaffet og spilledato var satt, gikk billettsalget så raskt at arrangørene bestemte seg for å kjøre to konserter samme dag.

Til konserten tidligere på ettermiddagen ble en del av billettene lagt ut til redusert pris til mindreårige ifølge med voksne.

En sympatisk gest til neste generasjon konsertgåere.

– Jeg husker godt min første konsert, og da var jeg ikke så gammel. Sånt er kult å oppleve både for unger og tenåringer, forteller Rundberg.

Album

Violet Road er igjen tilbake på veien etter et pauseår i turnévirksomheten. Tiden er blitt nyttet godt: Den 21. september slippes albumet Lines across Lights. Metaforen i tittelen kan stå som henvisning til det som er blitt en råd trød i den kommende utgivelsen: Mange av låtene handler om å se en sak fra to sider, forklarer Rundberg. Lines across Light blir bandets sjette fullengder siden Letters kom i 2008.

– Når du turnerer så hardt som vi gjorde, får du ikke tid til å se fremover. I fjor var vi rett og slett nødt til å gire litt ned for å lage ny musikk. Da fikk vi også lagd et album vi er veldig stolt av.

– Men nå girer vi enda et hakk opp og kjører en lang turné i høst og på etterjuls-vinteren.

Herman Rundberg, bandets trommeslager, ga seg i fjor, men spiller perkusjon på det siste albumet. Trommestikkene er nå overlatt til Espen Høgmo.

– Vi gjorde noen konserter med Espen allerede i fjor høst og har siden hatt fire store konserter i Oslo, Bergen, Trondheim og Narvik. Vi er godt innspilt, smiler Rundberg.

Magnus til Moskva

Ekstrakonserten på Kulturlåven tidligere på ettermiddagen har spesiell betydning, både for band og arrangører. Herfra gir Violet Road en prosentandel av honoraret til «Magnus til Moskva»-prosjektet: Magnus Leirvaag Sandnes fikk for fire år siden diagnosen multippel sklerose. Sammen med kona Ragnhild Furebotten ble musikk- festivalen Stem Cellar Festival arrangert i Tromsø helgen 4.–5. mai.

Der stilte musikere opp gratis, og inntektene går til reise, opphold og selve stamcellebehandling ved en klinikk i Moskva.

– Jeg og Halvard (Rundberg, journ. anm.) spilte litt på festivalen i Tromsø sammen med Ragnhild (Furebotten), Julie (Alapnes) og Ragnar Olsen, men som band hadde vi ikke mulighet å stille. Da tenkte vi å gjøre noe på Moen heller – siden Ragnhild og Magnus bor der.

– Vi har kjent dem lenge, og de fortjener det beste, sier Hogne Rundberg.