Åpninga av løype mellom fra Kolbaneskaret til Lapphaugen ble feiret med Lavangen skolemusikkorps. I ekte nordnorsk sørvest kraftig vind og regn, møtte nær femti personer fram opp på Lapphaugen ved monumentet over de falne under krigen.

Kinderegg

Etter flere spenstige marsjer av korpset der publikum svingte med musikken, var det duket for åpning av løypa ved ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo. Hun poengtere at denne begivenheten var litt av et kinderegg med åpning av krigsminnesløypa, kick- off for30-trimmen og korpset som spilte i anledning av at NNS var 100 år.

Skolekorpset får 20.000 kroner for å arrangere en konserttur i oppmerket løype i nærmiljøet slik 12 korps i Troms og Finnmark får.

God informasjon

Turen startet bak krigsmonumentet på Lapphaugen og ned til Fossbakken grendehus, ei strekning på om lag 4,7 km i lett terreng der det er lagt ut hele 210 meter med klopper.

Langs løypa som er godt merket, er det satt opp skilt der man kan laste ned informasjon på en smarttelefon med såkalt Qr- kode. Dermed får man opp informasjon om kamphandlingene som utspant seg i de dramatiske kampdagene i det som prosjektleder Unn-Tove Andreassen betegner som 60-dagers krigen. Løypa inngår også i 30-trimmen.

Slo tyskerne her

Langs denne traseen ble tyskerne for første gang regelrett slått og måtte trekke seg tilbake. På et av utsiktspunktene langs løypa ved Jordbrua, kan får man informasjon på et skilt om begivenheten.

– Alle krigsminnesløypene går i soldatene sine fotspor, og her ved Jordbrua ble de tyske soldatene stoppet av de norske soldatene under krigen. Under krigen gikk soldatene fra Setermoen mot Narvik via Lundbrua og de gikk fra Kolbaneskaret til dette området. Her la de seg i posisjoner og fikk stoppet tyskerne som var på tur mot Setermoen og flyplassen, forteller Unn Tove Andreassen som poengterer at Hitler med det led sine første nederlag under krigen.

Grunneierne viktig

Grunneierne har vært viktig for å få til løypenettet, ifølge Andreassen og berømmer blant annet Johan Svendsen som også var med på turen. Han forteller at tyskerne satte et sterkt preg på bygda da hele 3.000 soldater var forlagt her og han går ofte i trassen til den nye løypa.

- Det var jo her tyskerne led sine først nederlag under krigen og jeg har vært med sammen med flere og merket den. Det er mye spennende historie som har skjedd her i området, poengterer han. Sjøl om været var rimelig tøft med regn og sørvest tidvis hard vind, var stemninga blant de frammøtte god. Ikke minst når korpset dukket opp enkelte steder langs løypa og spilte for det lydhøre publikummet i søkkblaute regnklær.

– Vi skal jo spille under Musikkorpsene 100 års jubileum i Bergen, så dette er god trening for oss, sa dirigent Hans Erik Børve til stor munterhet. Vi tåler såpass la han til og minnet om mang en 17. mai der korpset har spilt i sludd og vind.

Aldri mer

Marsjen ble avsluttet på grendehuset på Fossbakken der det var servering av vafler, kaffe og varm saft. Her holdt ordfører Bernhardt Halvorsen en tale der han poengterte de tøffe forholdene som møtte de norske soldatene her under krigen. Et øyeblikk blir ordførerne rørt da han forteller at de ikke en gang fikk krigspensjon for innsatsen sin med begrunnelse at krigen var noe sønner av fiskere og bønder var vante med å tåle uansett strabaser, sjøl om mange av dem ble merket for livet på sjela og hadde mang en hard tørn lenge etter at freden var kommet.

– La oss håpe at det aldri mer blir behov for flere slike løyper i framtida, sa ordfører Halvorsen til de frammøtte.

Den går mellom Lapphaugen og Kolbaneskaret mot Bardu og er totalt på 9,4 km. Søndag gikk man halve turen ned til grendehuset på Fossbakken. Foto: Ulf Antonsen
Løypa er godt merket og har hele 210 meter med klopper langs trassen fra Lapphaugen. Foto: Ulf Antonsen
Ved Jordbrua er det satt opp et skilt ved stedet der tyskerne for første gang i et slag under krigen måtte trekke seg tilbake. Foto: Ulf Antonsen
Lavangen skolemusikk underholdt turvandrerne som tross været holdt et godt humør underveis. Foto: Ulf Antonsen