Årets Botnhamndagan har stort sett fulgt det faste mønsteret, men på søndag skjedde det noe meget spesielt. Da fikk bygdemuseet i Botnhamn overrakt en kopi av gulløksa som ble funnet der tidlig på 1900-tallet.

– I tiden mellom 1915 – 20 fant min tante Klara Renland ei gammal øks på åkeren hjemme. Hun tok vare på den og tok den med seg da hun senere flyttet til Sverige. Jeg fikk høre om øksa og var meget interessert i den. Da tante døde, var jeg en av arvingene og dro til Sverige for å ta vare på arven. Til å begynne med fant jeg ikke øksa, men etter en del om og men fant jeg den i kjelleren, sammen med kakeformer og klesklyper. Jeg tok den med meg hjem og hadde den hjemme hos meg i mange år. Den var med i et TV program og da gikk Tromsø Museum nesten av skaftet for å få tak i den. Etter noen år overlot jeg den til dem, etter at jeg hadde fått laga meg en kopi av hvordan den kanskje hadde sett ut da den var ny. Den kopien har jeg nå bestemt meg for å gi til Botnhamn bygdesamling, forteller Aud Gjengedal Pedersen.

Gudstjeneste

Begivenheten startet med en gudstjeneste med kantor Glen Hadeland og omkring 50 frammøtte. Etter det ønsket Kjetil Renland den meget velkomne gjesten, Aud Gjengedal Pedersen, med datter og svigersønn hjertelig velkommen. Botnhamn skoles klasser 5 – 7 underholdt med sang, så leste Cato Løvstad to av sine dikt og deretter fikk Pedersen ordet. Hun fortalte om den store sølvskatten som i sin tid ble funnet i Botnhamn og så om da tanta fant øksa. Hun visste ikke at det var ei vikingøks, men tok vare på den. Etter at hun hadde gitt den til museet, har hun fått tilbakemeldinger om at den var helt unik. Det er ingen bruksøk, men et paradevåpen, så det må være en meget rik mann som har eid den. Det er ikke funnet noen slik øks i Norden tidligere og man har forska meget på den. Blant annet på hvordan man klarte å gullbelegge den og den har vært utlånt til mange museer, blant annet British Museum i London og Nationalmuseet i København.

– Jeg vil gjerne gi øksa til min hjembygd og til de ildsjelene som holder denne bygdesamlingen gående, nemlig Aid og Kjetil Renland og Annelise Lind, sa hun og overrakte øksa.

Takket

Kjetil Renland takket så meget og gav så ordet til ordfører Geir Inge Sivertsen, som gjorde det samme. Han snakket en del om øksa, eller rettere sagt øksehodet, som ble funnet i Botnhamn, om hvor unik det er og hva det har betydd for forskning ved Tromsø Museum. Han nevnte også at Aud Gjengedal arbeider med en artikkel om hvem denne eieren av gulløksa kan ha vært. En ting kan man allikevel fastslå, det må ha vært et høvdingsete her i området og han fant det meget merkelig at Tromsø Museum ikke har forska noe på det. Ordføreren takka til Pedersen så meget for gaven, berømmet hennes initiativer i denne saken og overrakte henne en blomsterbukett.

Elever fra 5-7 klasse på Botnhamns skole gledet de frammøtte med sang. Foto: Birger Caspersen
Omkring 50 interesserte hadde funnet vegen til overrekkelsen. Foto: Birger Caspersen