– Dette er veldig kult!

Ingri Johnsdatter Martinsen smiler forventningsfullt mens hun ser på venninnene som står samlet rundt det høye bordet i foajeen i Kunnskapsparken. De holder stettglassene med sprudlende sjampanjebrus mellom to fingre, nipper til glassene og skåler. De ler høyt.

– Det er ikke alle unger som får være med på noe slikt altså. Jeg har en lærer som aldri har fått vært med på en boklansering. Vi er ganske heldige, sier venninnen Synne Olsen. De andre nikker.

Stemmesurret er høyt rundt dem, slik det naturlig nok blir når 100 femteklassinger skal på boklansering samtidig. Tirsdag formiddag var nemlig femteklassinger fra Silsand og Finnsnes barneskoler invitert til å være med når forfatter Jan Tore Noreng lanserte sin nyeste barnebok «Robofobia 3: O.N.D.» på Lenvik Folkebibliotek på Finnsnes. Og blant femteklassingene var det en jente som nok syntes det hele var litt ekstra stas.

Stjerne oppkalt etter seg i boka

Etter at hun vant en konkurranse i fjor har nemlig Hannah Mikaela Guttormsen (10) fra Silsand fått lov til å gi navn til en av karakterene i boka. Og det attpåtil til en kjendis. Idol-Mikaela som har en liten birolle i boka er oppkalt etter Hannah Mikaela.

– Jeg har fått lest siden hvor karakteren min er. Det er veldig kult å få ha navnet sitt i ei bok. Boka kommer jo ut over hele Norge, og det er jo ikke alle som har Mikaela til mellomnavn, smiler hun fornøyd før lanseringen starter.

Under lanseringen fulgte elevene spent med mens Noreng fortalte litt om seg selv og leste utdrag til dem fra den nye boka.

Etterpå fikk elevene lov til å komme med alle spørsmålene de måtte brenne inne med.

– Er det vanskelig å lage bøker? Hvor lang tid brukte du på å skrive boka? Er hovedpersonene fra virkeligheten eller oppdiktet? Hva fikk deg til å skrive om roboter? Var du i Oslo når du skrev boka eller er du bare godt kjent der?

Og noen formaninger:

– Ikke kom med noe klining i din neste bok!

Fikk «sniklese» boka på forhånd

Fire av elevene var ekstra godt forberedt med spørsmål. De hadde nemlig fått manuset til boka med seg hjem 16. mai og hadde lest boka i pinsa.

– Den var spennende og artig, og jeg synes det var kult hvor bra han hadde fått til å skrive boka. Jeg har selv vært i Oslo der handlingen skjer og han har forklart det såpass bra at det er helt utrolig. Man får skikkelig god innlevelse og bilder i hodet, sier Kristian Torgersen (11).

– Det var en artig og kjempebra bok. Det var veldig bra forklart hva de personene følte og hva de gjorde, sier Emma Kajander og Lukas Solstad Hansen (begge 10).

– Ja, den var veldig bra og spennende, og hadde mange overraskelser underveis, sier Synne Eng Krogh (11).

Boka gis ut av Gyldendal forlag og er den tredje boka i Robofobia-serien hvor vi følger hovedpersonene Rikard, Tommy og Karen. Denne gangen havner de i skikkelig trøbbel når de er i Oslo.

– De får mysterier de må løse, det skjer livsfarlige hendelser og eksplosjoner. Oslo plaza går blant annet i lufta, forteller Noreng om sin nyeste bok til Folkebladet rett før lanseringen.

Noreng er opprinnelig fra Heggelia i Målselv men bor nå i Mefjordvær på Senja. Han debuterte i 2011 med boka «Dødens skole» som ble nominert til Arks barnebokpris samme år. «Robofobia 3: O.N.D.» er den syvende boka til Noreng, og slett ikke den siste. For det blir flere bøker i Robofobia-serien lover han.

– Det er jo litt kjipt med bare tre bøker i serien, så jeg har tenkt at det kanskje blir fem. Jeg er allerede i gang med å skrive bok nummer fire, røper han.

Hannah Mikaela Guttormsen (10) fra Silsand har fått lov til å gi navn til en av karakterene i boka; Idol-Mikaela. Tirsdag fikk hun møte forfatter Jan Tore Noreng under lanseringen av boka. Foto: Susanne Noreng
Synne Eng Krogh (11), Kristian Torgersen (11), Emma Kajander (10)og Lukas Solstad Hansen (10) har fått leseden nyeste boka til Jan Tore Noreng og synes den var kjempebra. Foto: Susanne Noreng
Elisa Isaksen Strømseng ble trukket ut som vinner og vant det første eksemplaret av «Robofobia 3: O.N.D.». Foto: Susanne Noreng