Ragnar Olsen kommer opprinnelig fra Finnsnes – og både han, Tore Lind og Tom R. Johasen er nærmest vokst opp i samme gata – for å bruke bysjargong på det som på 60- og 70-tallet begynte å bli et større tettsted i Midt-Troms.

Da er det ekstra hyggelig å få en slik trio til Fruene på torget, mener arrangørene på kafeen. Selv har de ofte karakterisert seg som kortreist musikk når de konserterer «hjemme»:

– På initiativ fra Tom og Tore startet vi et samarbeid for et par-tre år siden. Begge er jo gamle venner fra da jeg bodde på Finnsnes i oppvekstårene, forteller Ragnar Olsen.

Lun visekunst

Rent innholdsmessig bygger lørdagens konsert videre på det samarbeidet trioen har hatt de siste årene: Lun visekunst fra en av landsdelens mest produktive tekstforfattere. Første konserten de holdt, var nettopp på Finsnes Gaard høsten 2015.

– En veldig fin kveld, husker Olsen.

Siden 1980 har han i all hovedsak arbeidet som frilans kulturarbeider/kunstner, med vekselbruk mellom musikk og teater, egne viser, oversettelser og egen dramatikk. Fra 1992 og fremover var Boknakaran et musikalsk hovedprosjektet. Olsen har mottatt Blixprisen, Troms fylkeskommunes kulturpris, Tromsø kommunes kulturpris, og ble i fjor utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden.

Retrospektivt

Musikalsk startet trioen med at de tok fatt i en del av de visene fra Ragnar Olsens rikholdige katalog – dem som ikke hadde vært fremført med Boknakaran.

– Den gangen kalte jeg det en retrospektiv konsert, hvor vi gikk tilbake til 1970-tallet – med utgangspunkt i Finnsnes. Det var jo på Finnsnes jeg begynte å skrive, smiler Olsen.

– Det var veldig trivelig på Finsnes Gaard da vi hadde konserten der.

Senere ble det også opptreden i Tromsø hos viseklubben Spelt – og rom for en liten intimkonsert på Byens Bistro i fjor høst.

– I september var vi også sammen i Balsfjord på Saga visefestival – og fikk en veldig god mottagelse. Det er alltid fint å få friske opp trioen og holde den varm.

Nostalgi

Etter hvert har repertoaret blitt utvidet med nye viser, også med det materialet Olsen hadde med Boknakaran. Når han nå kommer tilbake til Finnsnes og trioen på nytt samles, er det første gang de har konsert hos Fruene på torget. Kafeen midt i sentrum har på kort tid opparbeidet seg renommé som en ettertraktet kulturscene – både hos lokale og nasjonalt kjente artister. Mange vet å sette pris på den spesielle atmosfæren som den retro-inspirerte kafeen gir. For den som vokste opp på Finnsnes på 1950-tallet, er det mye nostalgi å møte:

Alltid hyggelig

– Gjennom 70-årene var jeg til og fra Finnsnes mens jeg studerte i Oslo og arbeidet i Folkebladet. Høsten 1977 flyttet jeg til Tromsø. Siden har jeg vært her permanent.

– Å komme tilbake til Finnsnes er alltid veldig hyggelig, og de to andre skryter veldig av Fruene på torget. Jeg gleder meg til å følge opp med konserten vår på lørdag. Det virker som om det er kommet en uteplass på Finnsnes som passer til denne type musikk, beregnet på et lyttende publikum, sier Ragnar Olsen.