Ung kultur møtes-begrepet tolkes i mest positive forstand: I Torsken er det unge kulturmøter, også for de minste, dem som ikke er gamle nok til å være påmeldt til UKM, men som går på kulturskolen og som så gjerne vil vise frem hva de kan. Derfor var også Jad Sharpel Toutounji, Katarina Benjaminsen og Adrian Aukan på scenen denne mandagskvelden på Gryllefjord skole.

– Vi pleier å gjøre det slik at alle får lov til å opptre og trene littegrann. De har muligheten til å komme tilbake når de er blitt gamle nok. For mange er det nettopp mangelen på sceneerfaring som gjør at de kanskje kvier seg litt for å være med i UKM. Her får de prøve seg i litt ufarlige omgivelser, smiler Kristian Kaurin, kulturleder i Torsken kommune.

Dansegrupper

I Torsken deles UKM-arrangementet annet hvert år mellom Gryllefjord og Medby. På skolen i Gryllefjord var det godt oppmøte – hvor tiendeklassingene sørget for kafeen under arrangementet.

Med fremføringen lagt til gymsalen var det også god plass for de tre dansegruppene å boltre seg på. At en kommune har så mange dansegrupper, er ikke altfor vanlig, og slettes ikke at én av dem består bare av gutter, forteller Kaurin.

– Engasjerer

– Det er så tydelig at UKM engasjerer ungene, og at de har lyst til å være med på dette. Men vi ønsker oss flere påmeldte, og da handler det også litt om bevisstheten rundt hva UKM egentlig er. Dette er ikke som Idol, hvor man blir stemt ut. Det som er viktig, er den lokale mønstringen, den som er utstillingsvinduet, hvor ungene får presentere noe av det de har arbeidet med. Der ligger det en viktig oppgave for skolene også, for UKM er frivillig, og da må man prøve å motivere til deltagelse og opparbeide en forståelse om at dette er en arena. Det er jo derfor det heter Ung kultur møtes, sier Kaurin.

dansegrupper: Dans er populært i Torsken – også med flere gruppers deltagelse i Ung Kultur Møtes. Foto: Frode Eilertsen
fan: Christian Pettersen har spilt gitar i over ett år og er en stor fan av John Fogerty. Foto: Frode Eilertsen