Det er en konsertsal utenom det vanlig, Arvid Skjellhaug og Gamtofta kan ønske velkommen til, i scenebygget som nylig er innviet. Her gir vinduene panoramautsikt over til fjellrekken i Børingen, mens Middagsfjellet reiser seg i bakkant. Det var med rette en konsert som Sørreisa mannskor annonserte som «Konsert under fjellet».

På en slik debutkonsert synger de selv låter som er ny for koret, deriblant «O visste du bare», teksten av Bjørnstjerne Bjørnson som Tobben & Ero gjorde kjent. De har mye et nordisk repertoar, også den norske versjonen av den tyske «Die Gedanken sind frei». Og mye Afzelius, som på sett og vis har fulgt Mannskoret gjennom de siste tiårene. Noe eget er det å synge Einar Skjæraasens «Du ska itte trø i graset» når du kommer til tredjeverset og «hara-sporet» krysser veien i nysnøen like utenfor.

Konserten var støttet av Den kulturelle spaserstokken, og dermed var det også gratis inngang for dem over sytti. Det er en egen stemning i det nye bygget, like lunt som den atmosfæren som panelvegger, synlige stokker og ovnsvarmen lager en kjølig kveld i mars. Med konsertstart klokken 19 rekker du som publikum å få med deg den imponerende fjellrekken som danner kulissene i vest. Et fullsatt lokale gir også en akustikk som gir koret ekstra dybde i klangbildet, der de synger akustisk denne kvelden, kun akkompagnert av dirigent Oskar Larsen selv på henholdsvis gitar og på piano.

Du får en egen nærhet i et slikt konsertlokale, også når kafébordene fylles opp og det til slutt er fullsatt i nybygget. Det er kaffe, det er kaker, og det er bidos i pausen, fordi du er på en gammel samisk boplass hvor Gamtofta som offentlig arena er bygd opp rundt alle de samiske kulturminnene som finnes i Skardalen.

I en slik setting får «Har du fyr» av Ola Bremnes et eget overlys, der bjørkeveden knitrer fra ovnen og jager frosten vekk fra konsertscenen i Skardalen under fjellet.

LUNT: Nybygget på Gamtofta, en konsertscene med egen atmosfære og stemning. Foto: Arne Ivar Hanssen