Hun har stått på ønskelisten i så mange år, og endelig kommer verdensstjernen Mari Boine til Målselv og til årets Kalottspel. Nina Fjeldet, daglig leder for Kalottspel, har all grunn til å smile.

– På en skala på 1 – 10 er vi nok på en solid 12-er, forteller hun.

– Mari Boine er en verdensstjerne og en artist som har betydd så mye også utenfor konsertlokalet. At hun mottok hedersprisen under årets Spelemannspris, sier jo sitt, og det føles helt rett at hun kommer hit til Kalottspel og Målselv! sier Fjeldet.

1994

Mari Boine har vært i Målselv tidligere: Hun spilte sist på Kalottspel i 1994, da med trio. Festivalen har som tradisjon å ha en eller flere samiske artister på programmet: I fjor var det barna som fikk lære og leke med det samiske, i år kommer selve dronninga for å toppe plakaten, som arrangørene selv formulerer det.

Resten av festivalprogrammet er ennå ikke offentliggjort, men vil bli sluppet etter hvert, forteller Fjeldet. Men hun kan allerede avsløre at det blir en kompakt og variert festival, både med kjente kalottspelinnslag og nye programposter.

Festivalen går av stabelen 8. – 12. august. Billetter er lagt ut for salg på Kalottspels nettsider.

Internasjonalt

Mari Boine er en fremtredende norsk-samisk artist, som er kjent for å ha modernisert samisk musikk ved å bruke elementer fra joiken, men også fra blant annet jazz, rock og andre folkemusikalske tradisjoner. Hun har vunnet flere Spellemannspriser, hun har mottatt Nordisk Råds musikkpris, og hun ble i 2009 utnevnt til ridder av 1. Klasse av St. Olavs orden for «sitt allsidige kunstneriske virke».

Albumet Gula Gula fra 1989 var hennes debutplate, internasjonalt utgitt av Peter Gabriels Real World Records. Albumet ble en stor suksess, og Boine har siden gitt ut ni soloalbum. Nylig slapp hun See the Woman, sitt første album på engelsk.

Boine turnerer jevnlig i inn- og utland og spiller både på festivaler og klubber med fulltband, men gjør også intimkonserter med trio.