– En stor kulturopplevelse – som faktisk er gratis!

Fredag starter en rikholdig kulturuke – med åpen kunstutstilling gjennom alle dagene.

FARGERIK: Lokalene på grunnplanet i Sørreisabygget utsmykkes med fargerik kunst, og utstillingen vil stå under hele kulturuka, forteller arrangørene Eivor Johansen, Anne Grete Stave, Anne-Grethe Furøy og Anita Nyheim.   Foto: Arne Ivar Hanssen

KUNST: Uttrykkene varierer fra figurativt til nonfigurativt – Anne-Grethe Furøy viser frem sitt eget «Vårkveld».  Foto: Arne Ivar Hanssen

LOKALER: Det tar tid å organisere en utstilling – Eivor Johansen er glad for at lokalene kom på plass foran fredagens vernissage.  Foto: Arne Ivar Hanssen

kultur

Musikalske opplevelser, foredrag og skilek er fordelt på kultursaler, uteområder og forsamlingshus over hele kommunen. I Sørreisabygget gjøres nå alt klart til kunstutstiling: Vernissagen er fredag ettermiddag, og som i fjor vil utstillingen være åpen under hele uka. Med utstillingslokaler midt i sentrum, like ved siden av Rema 1000, er folk nærmest naturlig invitert inn.

– Dette er jo faktisk en kulturopplevelse folk får helt gratis, for det koster ingenting å komme og se. Samtidig er det en utstilling hvor mange av verkene er til salgs, påpeker arrangørene Eivor Johansen, Anne-Grethe Furøy, Anne Grete Stave og Anita Nyheim.

Lokaler

De har lagt ned mye arbeid både i å organisere og ikke minst i å finne lokaler til utstillingen.

– Vi fikk faktisk disse først i forrige uke – i grevens tid! Men det er fint her, stort og lyst. I fjor var vi veldig bortskjemt med de lokalene vi fikk på den gamle «kokkeskolen», forteller Johansen.

Kulturstipend

I fjor gikk det nærmest rykter om den store kunstutstillingen i «kokkeskolens» lokaler. Besøkende kom fra Finnsnes, Bardufoss og fra Tromsø. Da inngikk også keramikk og glasskunst i utstillingen. Siden lokalene er annerledes i år, ble det bestemt å bare ha billedkunst denne gangen. Men det er en rikholdig palett som vises frem i form av acrylmalerier, akvareller og trykk, figurativt som nonfigurativt. Årets yngste utstiller er Ellinor Agersborg Moan. Hun går videregående i Tromsø på Kunst, design og arkitektur og mottok i fjor kulturstipendet fra Sang- og musikkrådet og Sørreisa næringsforening.

– Det er jo ekstra artig å få en ung kunstner sammen med oss, smiler Furøy.

Mål

Det er ikke alltid enkelt for kunstnere å finne steder å stille ut, som Stave påpeker. Da er det fint å ha kulturuka å arbeide frem mot – hvert år.

– Vi har et så godt samarbeid, vi får hjelp og støtte fra kulturkontoret og har utstillingen som et mål. Da maler vi opp og har bildene klare, sier Nyheim.