Allerede i mars-april – tidspunktet er ennå ikke helt klart – tenkes det et kortreff lagt til Brøstadbotn. Da blir det nok også en velfortjent jubileumsmarkering for korets 40 år, forteller Astrid Østrem Skoglund, leder for Dyrøy korforening. Men selve hovedkonserten vil koret stå for selv, og der legges det i år opp til et maritimt tema:

– Vi tenker å ha sanger som handler om livet ved kysten. Og der er det jo bokstavelig talt et hav av sanger å ta av! Da blir det både eldre og nyere låter og litt fra forskjellige sjangrer.

Nye medlemmer

Koret teller i dag 22 medlemmer, og medlemsmassen har ikke bare vært stabil, men har også tatt seg litt opp de siste årene. I en periode var de få sopraner, men nye stemmer kom til. Nå ønsker koret seg gjerne flere mannsstemmer, forteller Skoglund.

– Det har alltid vært et stort problem å få tak i basser og tenorer. Videre håper vi jo også at vi får med oss noen som er litt yngre. Der har vi vært så heldige de siste årene og fått med et par-tre ungdommer fra videregående. Vi håper de fortsetter! smiler Skoglund.

Det er heller ingenting i veien med å hive seg med midt inne i sesongen – så lenge man blir med videre og at koret opprettholder kontinuiteten.

– Vi er flinke til å høre på hva de nye i koret ønsker å bidra med. Da vi diskuterte jubileumsfeiringen, fant vi ut at vi heller skulle se fremover i stede for å hente frem så mye av det gamle materialet.

A cappella

Koret har hatt en rekke klangfulle prosjekter i løpet av sine fire tiår. De har hatt melodi grand prix-potpurri, invitert til musikalske verdensreiser og hadde i fjor et eget program med film- og musikallåter.

– Vi har alltid hatt et veldig takknemlig publikum som er flinke til å støtte opp om de konsertene vi har. Og vi må fremheve Karin Storvoll, dirigenten vår, som har vært vært med oss siden slutten av 1980-årene. Det er ikke så enkelt å få dirigent, og det er mye takket være hennes innsats at vi ennå har en korforening.

– Til vanlig er vi et a cappella-kor som synger uten så mye akkompagnement. Det med å sette sammen flere stemmer gjør mye utav en sang. Til film-og musikal-konserten i fjor hadde vi for øvrig Eivind Valnes med oss som pianist. Han har også fulgt koret flere ganger tidligere, sier Skoglund.

Bygdekoret

Som korforening i en folketallsmessig liten kommune blir man på naturlig vis både et musikalsk og kulturelt midtpunkt. I 2004 mottok de Dyrøy kommunes kulturpris. Som bygdekor blir oppgavene dine like variert som repertoaret.

– Vi føler selv at vi har en rolle i lokalsamfunnet og at det er godt å ha et kor. Vi synger på 1. mai, på nasjonaldagen og til andre anledninger i bygda. Det ville ha vært veldig stusselig uten en korforening. Julekonserten er også et fast innslag og noe koret liker å øve til.

Jubileumstur

Men en anelse egentid skal en førtiårsjubilant også få unne seg. De tidligere jubileene har vært markert med reiser utenlands: Til 30-årsdagen var koret i London, da de fylte 35, dro de til i Riga.

– Vi har satt ned en komité, og til høsten blir det kanskje en tur. Men ingenting er bestemt ennå! På alle reisene har vi sunget, både i kirker og andre steder; i Riga var vi langt ute på landet i et stort palass og sang. Det er artig å dra på tur i lag – du får både være turist og drive med musikk, og vi blir bedre kjent med hverandre, smiler Astrid Østrem Skoglund.

Dirigent Karin Storvoll (til venstre) skal ha mye av takken for at Dyrøy har sin egen korforening fremdeles, mener leder Astrid Østrem Skoglund. Foto: Arne Ivar Hanssen