For mange sørreisaværinger – og for folk utenfra kommunen også – blir det ikke jul lenger uten den faste turen innom Krogstadtunet. Det er noe eget med denne førjulslørdagen: Det å slippe julestresset i noen timer, drikke kaffe i rolige omgivelser omgitt av historie, mens smårollingene finner seg til rette i juleverkstedet, koser med kaniner eller rir. En dag godt besøkt og flittig benyttet av både dem som ønsker å ta en kopp kaffe i trivelig lag og for dem som vil spikke nisser eller komme hjem med selvlaget julepynt.

Lucia

Opplegget har stort sett vært det samme i en årrekke. For to år siden ble også andre etasje av fjøsen tatt i bruk for å kunne tilby de besøkende en ekstra kafé. Før den tid kunne arrangørene oppleve ventetid for å få sitteplass i kafeen nede. Siden har det i forsamlingssalen oppe vært servering av rømmegrøt, risengrynsgrøt, spekemat og flatbrød. I vevstua i fjøset selger Sørreisa musikkforening sine produkter, både tradisjonell bakst og litt konfekt, mens Sørreisa husflidslag selger både nisser, votter og annet. Krogstadtunet selv selger sine lefser og flatbrød. Et eget nisseorkester bidrar med stemningsfullt tonefølge. I garasjen er det juleverksted og kafé, og rett utenfor selges juletrær.

Det er en dag fylt med jul – og julehistorie i de museale omgivelsene. Førjulsdagen har til og med vært arrangert på en lørdag den 12. desember, med barn i luciaopptog som sang og delte ut lussekatter som en forberedelse til dentrettende. På Krogstadtunet en lørdag i adventen trenger man ikke mange minuttene for å finne julestemningen.

Julestemning

Dyrene hører med hvert år: Høns og kaniner, hester og geiter. Hesteridning er populært. For den som vil være med på alt, lønner det seg å kle seg etter forholdene, for mye skjer ute. Det er Krogstadtunet og Sørreisa musikkforening som arrangerer førjulsdagen. De har funnet formelen for en god adventsdag.

– Det er julestemningen folk vil ha, smiler Ingrid Krogstad.

Det er Krogstadtunet og Sørreisa musikkforening som arrangerer – da hører eget nisseorkester med. Foto: Arne Ivar Hanssen
Dyr på tunet hører med hvert år – Steffen Fossbakk (3) koser med høns og kanin mens Hedvig Helling følger med. Foto: Arne Ivar Hanssen
Aline Johnsen Jacklin (6) spikker nisse og får litt hjelp av Sissel Sørfosbog. Foto: Arne Ivar Hanssen
Amanda Krogstad passer fjøsbutikken – også i år med tunets egne lefser i assortementet. Foto: Arne Ivar Hanssen